I mi imamo MekDonalds

MI IMAMO MekDonalds – MekDonalds - MekDonalds, Mi imamo MekDonalds, gde je vama? – uzvikivali su navijači Crvene Zvezde u Maksimiru krajem osamdesetih. 

Imati McDonalds u svom gradu prema mnogima nije nešto na što treba biti ponosan. Činjenica je međutim da su 1988., kada je u Beogradu otvoren prvi McDonalds u bivšoj Jugoslaviji i srednjoj Europi, mnogi su putovali stotine kilometara kako bi u Beogradu `upoznali Ameriku`. I danas, učenici osnovnih škola iz Krapine na ekskurzijama u Zagreb svakako svrate do McDonaldsa. Jer onda su `vidjeli metropolu`.

Smijali se tome ili ne, broj međunarodnih fast-food lanaca jedan od faktora koji grad čine metropolom, pa možda čak i jedno od mjerila međunarodne integriranosti pojedine države.

Mi imamo Subway, gde je vama?


McDonalds Hrvatska

Interesantno je pogledati kako po tom pitanju stojimo kao Zagrepčani i Hrvati, i što nam sve nedostaje (ili što će nam na užas zelenih, kad-tad stići).

Sredinom devedesetih, skoro deset godina nakon Beograda, Zagreb je dobio McDonalds, prvi internacionalni fast-food lanac u Hrvata. Netko je procijenio isplativim zakupiti franšizu i probiti led.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ubrzo su otvoreni restorani u Zagrebu, Osijeku, Splitu, Rijeci, Karlovcu... Ukupno njih 16 (točno koliko ih ima i Jugoslavija). Da od nekog u nečemu ipak bolje stojimo svjedoči činjenica da je naših ukupno 16 restorana (točno toliko ima ih i Jugoslavija), 16 više nego što ih ima primjerice BiH, Slovačka ili Albanija.

No, ako je suditi po izboru jela koje nudi konzumentima, kao da je i McDonalds upleten u međunarodno-lobističku-masonsko-protuhrvatsku zavjeru. Kako drugačije objasniti da se u Mađarskoj nude kojekakvi McChipsi, McRoyali, a čak je i Jugoslavija ove godine dobila McBacon, koji je nas zaobišao. Utjeha za obožavatelje Mc-a je da ni meni u Češkoj nije bogatiji.


McDonalds Velika Britanija


McPremiere

Iako se očekivalo da će McDonalds otvoriti put ostalim međunarodnim lancima, Hrvatska je do prošle godine ostala interesantna samo Mc-u, a tada je stigao i moćni Subway, sa 17 i pol tisuća restorana u više od 70 zemalja.

Ni Slovenija nije stigla dalje: u Ljubljanu je stigao belgijski Quick. Quick se nakon Francuske i Belgije u kojima već ima više od 400 restorana, te Mađarske s pet restorana, odlučio za Ljubljanu.


Subway


Quick

>>> I mi imamo MekDonalds (a što sve nemamo)

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara