Igra za koju vjerojatno niste čuli mogla bi biti najigranija na svijetu

Igra za koju vjerojatno niste čuli mogla bi biti najigranija na svijetu
Screenshot: Roblox

TVORCI igre Roblox objavili su podatak da su probili granicu od 100 milijuna aktivnih igrača mjesečno. Time je prema dostupnim podacima Roblox prestigao iznimno popularne igre Fortnite i Minecraft, a ipak se o njemu ne govori ni približno često.

>Na tavanu našao 32 godine staru igru koja vrijedi 60 tisuća kuna

Prema posljednjim dostupnim informacijama, Fortnite je u kolovozu prošle godine imao 78,3 milijuna aktivnih igrača mjesečno, što je Epic Games predstavio kao rekord. Prije nekoliko mjeseci iz Microsofta smo dobili potvrdu da Minecraftu ponovo raste popularnost te da ga mjesečno aktivno igra 91 milijun igrača. Međutim, Roblox je prema toj statistici nadmašio obje igre.

Radi se o kombinaciji MMO i sandbox igre iz 2006. koju je i nakon izlaska Roblox Corporation nastavio razvijati i unaprjeđivati. U igri tako igrači mogu stvarati vlastite svjetove, ali i čitave igre, kojima se pristupa sa službene stranice. Oni koji uspiju napraviti popularne igre mogu od njih i zarađivati jer svaki kreator dobiva postotak od novca koji igrači troše u njihovim igrama.

Još 2015., svega nešto više od godinu dana otkad je ta mogućnost uvedena, mediji su pisali o tada 17-godišnjem Liamonasu Mileski, u Roblox svijetu poznatijem kao Loleris, koji je u tom periodu već zaradio više od 100 tisuća dolara preko Robloxa. Naravno, zarađuju uglavnom oni najbolji i najpopularniji. Kreatori su tako dosad u Robloxu napravili više od 50 milijuna različitih igara i svjetova, kako navode tvorci igre.

Ipak, sve podatke o broju aktivnih igrača dobivamo direktno od kompanije u čijem je vlasništvu igra pa bi ih trebalo uzeti s dozom zadrške. Fortnite primjerice ima 250 milijuna registriranih igrača, ali to nam ne otkriva koliko ih i dalje aktivno igra na mjesečnoj bazi. Ono što te kompanije također vrlo često rade je objavljivanje podataka onda kada to njima odgovara. Blizzard i Riot Games su redovito objavljivali broj aktivnih igrača mjesečno u njihovim igrama dok su te brojke rasle, kada je uslijedio pad - prestali su.

 

Bez obzira na to što izgleda kao zastarjela LEGO igra i privlači uglavnom mlađe igrače, radi se o jednoj od najpopularnijih igara današnjice, iako za nju dosad možda niste čuli.

 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara