Ima samo 10 godina, a za njom se već otimaju Google i Microsoft

Ima samo 10 godina, a za njom se već otimaju Google i Microsoft
Foto: PR

SAMAIRA Mehta je 10-godišnjakinja koja odrasta u Silicijskoj dolini i koja je u ovom kratkom vremenu provedenom na Zemlji privukla ogromnu sljedbu onih koji prate njezin razvoj kao programerke. 

Ova djevojčica je ujedno i osnivačica i izvršna direktorica kompanije CoderBunnyz koja je privukla pažnju brojnih svjetskih medija i onih koji su joj ponudili da održi niz predavanja diljem Doline. 

Programira od šeste godine

A sve je započelo kad je imala samo osam godina i stvorila igru CoderBunnyz koja je namijenjena djeci koja žele naučiti kako programirati. Inače, Samaira programira od šeste godine. 

Zahvaljujući igri koju je stvorila, Mehte je osvojila drugo mjesto i nagradu u iznosu od 2500 dolara. 

To je privuklo pažnju Cartoon Networka koji je tražio mlade i talentirane djevojčice koje bi nosile titulu prave Powerpuff djevojke (prema popularnom crtiću o malenim super junakinjama), a nakon što se pojavila u jednom njihovom videu, stvari su se počele razvijati u pravom smjeru. 

Njezina se priča proširila medijima i počela je prodavati svoju igru preko Amazona. 

"Prodali smo 1000 kutija što je nešto više od 35 tisuća dolara, a igra je na tržištu tek godinu dana", rekla je za Business Insider. 

Osmislila je i odličnu kampanju kako bi promovirala igru, a pomogao joj je njezin otac Rakesh Mehta koji je i sam inženjer u Intelu. 

Radionice, predavanja, a ima i novu igru

Danas uz pomoć igre pomaže svojim vršnjacima da nauče programirati, ali ne namjerava na tome stati. 

Započela je inicijativu naziva "Yes, 1 Billion Kids Can Code" koji omogućava da zainteresirani doniraju igru školama, a pokrenula je i radionice u kojima djeci iz tih škola pomaže da nauče koristiti igru. 

Početkom ove školske godine, 106 škola već je koristilo ovu igru, ali Mehta se već prebacila na nastavak - igru koja će klincima pomoći da nauče programirati uz pomoć umjetne inteligencije. 

Igra se zove CoderMindz i djeca kroz igru učiti kako ovladati osnovama umjetne inteligencije i kako s vremenom te vještine primijeniti na izradi robota. 

Ova je naslov osmislila uz pomoć svog mlađeg brata, šestogodišnjeg Aadita koji je također lud za programiranjem. 

Njezine radionice posjetile je preko 2000 djece, a neke od radionica održala je u sjedištu Googlea gdje je upoznala i neke od čelnih ljudi od kojih su joj neki ponudili i posao u Googleu jednom kada završi fakultet. 

Žele je u Googleu i Microsoftu, a oduševila je i Zuckerberga

No, Mehta im nije ništa obećala rekavši da želi biti poduzetnica. A Google nije jedina kompanija zainteresirana za ovu nevjerojatno nadarenu djevojčicu. Tu je i Microsoft u čijem je sjedištu održala jedno predavanje. 

Upoznala je i bivši prvu dame Amerike, Michelle Obama, a popričala je i s Markom Zuckerbergom kojeg je odlučila izrešetati pitanjima tijekom Noći vještica kada je zakucala na njegova vrata. 

Dodala je i da je pred Zuckerbergovom kućom bio dug red klinaca koji su bili uvjereni da Mark ima najbolje slatkiše. Samairu nisu zanimali slatkiši. 

"Napokon sam ga upoznala. Davao mi je čokolade, a ja sam mu rekla da sam mlada programerka, a on mi je rekao da nastavim raditi to što radim jer mi ide odlično", govori Samaira. 

Nedavno je pokrenula i vlastitu seriju intervjua na svojoj stranici, a razgovara s mnogim stručnjacima iz sektora robotike, video igara i edukacije. 

Sav svoj novac uložila je u kompaniju, ali već je izabrala humanitarnu organizaciju kojoj namjerava donirati novac jednom kad se obogati. 

Radi se o organizaciji PATH koja pomaže beskućnicima, ali i ljudima koji brinu o njima. 

Uz sve to pronašla je i vrijeme za klasične dječje stvari pa je tako ovog ljeta imala i vlastiti štand s limunadom na kojem je zaradila 119 dolara koji je donirala PATH-u. Da ne čekaju predugo dok ona radi na vlastitoj kompaniji. 

U svakom slučaju, o ovoj ćemo djevojčici još čitati. 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara