Indexov ljepotan i hrvatske manekenke u borbi protiv anoreksije

S rješavanjem ovog problema prvi su krenuli Talijani s kampanjom koja će za sljedeći Fashion Week u Milanu zabraniti nastup manekenkama mlađima od šesnaest godina i anoreksičnim djevojkama. Toj kampanji i normi težine ubrzo su se pridružile Španjolska i Brazil, država preminule manekenke. Vijeće dizajnera Amerike predvođeno dizajnericom Diane Von Furstenburg i u suradnji s urednicom američkog Voguea Annom Wintour 8. je siječnja sazvalo konferenciju na kojoj se raspravljalo o anoreksiji na američkim pistama. Rezultat te konferencije je objavljivanje proglasa koji promiče zdravu i mješovitu prehranu za manekenke, uočavanje simptoma anoreksije, te štetnost maloljetničkog opijanja i pušenja cigareta.

Osviještenost problemom anoreksije zarazila je i Hrvatsku, pa su tako Fashion.hr u suradnji s udrugom Nada odlučili pokušati kroz ovu godinu dodatno senzibilizirati javnost o ovom problemu te pronaći modele za financiranje prvog takvog odjela  u Hrvatskoj.

Na castingu su se u subotu tako birali modeli "s oblinama" za nadolazeći modni događaj Beck´s Fashion Hr (koji će se održati u Varaždinu od 15.-17. 02), a na kojemu će renomirani hrvatski dizajneri predstaviti kolekcije za sezonu jesen/zima 07/08. Među modelima našla su se neka od najpoznatijih imena hrvatske modne scene poput Dvine Meler, Mie Kovačić, Ive Jerković, Antee Kodžoman i drugih, koje će, iako se neke od njih ne mogu nazvati djevojkama s oblinama, najvjerojatnije ipak prošetati varaždinskom modnom pistom.

Naime, iako je ideja bila od svih manekenki tražiti da zadovolje određeni indeks težine (ne zbog estetskih razloga, koliko zbog zdravstvenih), komentari poput "Malo je bucmasta", "Ima jake noge" i slično bili su i ovaj put uobičajeni među članovima žirija koji su ocjenjivali djevojke.

Iako su se žiriju, barem ako je suditi prema njihovim reakcijama, najviše svidjele manekenke sitnije tjelesne građe, to nije slučaj i s Majom Vudrag, članicom udruge Nada, a koja je i sama prošla kroz pakao anoreksije.

"Meni je recimo Ivana Ergić prekrasna djevojka (za istu je žiri prokomentirao kako je "bucmasta", op.a). Pričati o svom privatnom iskustvu s anoreksijom za mene je ipak malo preteško jer su to preosobne stvari, no mogu reći da je najgore što djevojci kod koje zamijetite problem anoreksije možete savjetovati je da "pojede nešto". Nije to tako lako, radi se prije svega i o psihološkom problemu i takvim djevojkama potrebna je pomoć." - kazala nam je Vudrag, koja se nakon što je i na svojoj koži osjetila što zaista znači anoreksija, posvetila savjetovanju mladih djevojaka s istim problemom.

Fashion.hr prvi se u Hrvatskoj priključio ovom svjetskom trendu borbe protiv anoreksije, a istomu se priključio i prvi ljepotan Indexa i voditelj markeringa našeg malog redakcijskog kolektiva, Vazmenko Pervan. S nabačenim prpošnim osmijehom i obučenom majicom s Indexovim logom, Vazmenko je u borbi za humane svrhe, a što drugo, nego zasjao pred modnim žirijem kojega je, nesumnjivo, najviše zanimalo gdje je nabavio tako cool majicu.

Galeriju fotografija djevojaka koje su se pojavile na castingu za Beck´s Fashion Hr, među kojiima su bile i Ella Dvornik, Ivana Ergić, Simona Gotovac i druge, možete pogledati ovdje. 

Tekst i foto:B.S.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara