Invazija Hrvata na beogradski Eurosong

Invazija Hrvata na beogradski Eurosong

OVOGODIŠNJI Eurosong će osim Kraljeva ulice ugostiti još dva hrvatska imena, tako da će Beograd uskoro vrvjeti od "hrvatstva". Prije svega, tu je Riječanin Andrej Babić, skladatelj koji potpisuje tekst i glazbu za ovogodišnju portugalsku pobjedničku pjesmu. Andrej će tako po četvrti put sudjelovati na izboru za Pjesmu Eurovizije, do kojeg je već doveo Hrvatsku, Bosnu i Sloveniju, a sada i Portugal.

Godine 2003. Claudia Beni se na Eurosongu predstavila s Babićevom pjesmom "Više nisam tvoja" , a dvije godine poslije Bosnu i Hercegovinu je predstavljala grupa Femminem s njegovom pjesmom "Call Me". Andrej Babić zaslužan je isto tako za uspjeh operne pjevačice Alenke Gotar koja je s njegovom pjesmom "Cvet z juga" prošle godine pobijedila na slovenskom izboru Pjesme Eurovizije.

Portugalcima “Gospa od mora” zbog fado prizvuka zvuči autohtono

Pomno osluškujući bilo portugalske publike, Andrej Babić je skladao pjesmu mediteranskog štiha koju je nazvao “Gospa od mora” (na portugalskom "Senhora Do Mar"), a za portugalski izbor za Pjesmu Eurovizije izvela ju je pjevačica Vania Fernandes, pobjednica talent showa "Operacion Triunfo".

Pjesma s elementima fada napisana je prije više od godinu dana, a kako je Portugalcima zbog fado prizvuka zvučala autohtono, odlučili su kako će upravo ta pjesma predstavljati Portugal na ovogodišnjem Eurosongu bez obzira što glazbu i tekst potpisuje stranac.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osim što je pjesmu napisao i skladao, Andrej Babić će se, iako ne govori portugalski, pojaviti i na pozornici kao prateći vokal mladoj pjevačici Vaniji Fernandes, u nadi kako će baš Portugalcima nakon 44 godine sudjelovanja napokon donijeti uspjeh. Tako razmišlja iz samo jednog razloga - ove je godine na Doru poslao čak pet skladbi, a našem stručnom žiriju nije odgovarala niti jedna, dok je Portugalcima trebao upravo mladi talentirani Hrvat kako bi presretni zakoračili na, nadaju se, "beogradsku pobjedničku pozornicu".

I Karma ima svoje eurovizijske adute

Osim sjajnog Andreja Babića, Slovenija će se ove godine u Beogradu predstaviti pjesmom "Vrag naj vzame" autora Josipa Mianija – Pipija koji je član dance skupine Karma. Spot za ovu pjesmu snimljen je u dvorcu Bežanec, a režije se ovoga puta latio Darko Drinovac. Pjesmu će izvest
Rebeka Dremelj, Miss Slovenije 2001. godine koja je poznata po filmu "Na Svoji Vesni" u kojem je glumila s velikim Rogerom Moorom.

L.V.
Foto: Nacional

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara