Irački ministar informiranja - nova zvijezda Interneta

RAT u Iraku iznjedrio je novu zvijezdu - iračkog ministra informiranja koji je u kratko vrijeme zbog svojih dnevnih obraćanja medijima postao izuzetno popularan - čak previše popularan.

Naime, web site otvoren na adresi Welovetheiraqiinformationminister.com u potpunosti je posvećen iračkom ministru informiranja, Mohammedu Saeed al-Sahafu i njegovim, sada već čuvenim izjavama.

Site je pokrenuo Kieran Mulvaney, pisac s Aljaske, koji piše knjigu o globalnom zagrijavanju. Kako javlja Reuters, site posvećen iračkom ministru informiranja srušio se nedugo nakon pokretanja i to zbog ogromnog interesa, naime stranica je odmah po pokretanju primala i više od 4000 zahtjeva za otvarenjem u sekundi.

Za vrijeme rata u Iraku Sahaf se pred kamerama brojnih novinara redovito pojavljivao u uniformi, s crnom beretkom na glavi, a njegove tvrdnje koje su redovito demantirane televizijskim snimkama u kratko su vrijeme postale legendarne.

Iako je Mulvaney stranicu zamislio kao šalu za sebe i svoje prijatelje, nedugo nakon pokretanja site-a pristigli su CNN-ovi i BBC-evi zahtjevi za intervjue, a počeli su se javljati i zainteresirani sponzori.

Nova verzija sitea, koja je pokrenuta baš danas, donosi brojne izjave al-Sahafa, kao i mogućnost kupovanja majica i pregača s njegovim likom i pripadajućim citatima.

Tako će se na pregači, koji možete kupiti na siteu, pojaviti Mohammedova slika s tekstom jedne od njegovih izjava: "Bog će pržiti njihove želuce u paklu" - kazao je za vrijeme rata Saeed al-Sahaf misleći na američke i britanske vojnike.

Neki od citata koji su smješteni u rubriku "all time greats":

"Sada vas informiram da ste predaleko od stvarnosti."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nema američkih nevjernika u Bagdadu. Nikad!"

"Ja mislim - kao i obično - da ćemo ih sve poklati."

"Naša prva procjena kaže da će svi oni umrijeti."

"Ja krivim al-Jazeeru - oni su američki marketing!"

"Uništili smo dva tenka, borbene avione, 2 helikoptera i njihove lopate - odbili smo njihov napad."

"Ne, ja se ne bojim, a ne bi trebali ni vi!"

"Dočekat ćemo ih s bombama i cipelama."

"Danas smo im održali pravu lekciju. Riječ "teški" ni ne počinje opisivati gubitke koje smo im danas nanijeli."

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara