Istraživanje: Glazba s nasilnim tekstom potiče agresivnost

Istraživanje: Glazba s nasilnim tekstom potiče agresivnost

TEKSTOVI pjesama koji govore o nasilju potiču agresivnost kod slušaoca - tako bar tvrde rezultati istraživanja kojeg je provela Američka udruga psihologa (APA).

Rezultati istraživanja objavljeni jučer (4. svibnja) u stručnom časopisu "Journal of Personality and Social Psychology" tvrde da slušanje glazbe s nasilnim tekstovima povećava vjerojatnost pojavljivanja agresivnih misli i emocija kod slušaoca.

Američka udruga psihologa, organizacija sa sjedištem i Washingtonu, istraživanje je provela na više od 500 studenata, te uočila da je slušanje pjesama s nasilnim tekstovima potaklo nastajanje neprijateljskih emocija i to bez ikakve provokacije ili prijetnje prema samom ispitaniku.

Istraživanje također tvrdi da je efekt poticanja agresije nema veze s nekim određenim glazbenim stilom, kao ni radi li se o pjesmi namijenjenoj zabavi ili razmišljanju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Čak su i pjesme sa šaljivim, ali nasilnim tekstom poticale su agresivne misli kod ispitanika, tvrde američki psiholozi.

Grupa psihologa koja je provodila istraživanje ustvrdila je da su zaključci njihove studije suprotni popularnom mišljenju kako slušanje gnjevne, nasilne glazbe može poslužiti kao pozitivna katarza za mlade ljude.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara