IstroArmenska rapsodija: Tamara Obrovac i Karen Asatrian oduševili Istarsko narodno kazalište

Foto: T. Genc

TKO JUČER nije bio u Istarskom narodnom kazalištu u Puli na spektakularnom koncertu IstrArmenia Ensmeblea može zaista žaliti. Tradicionalno, na Valentinovo, heroina hrvatske glazbe Tamara Obrovac predstavila je svoj najnoviji projekt, suradnju s armenskim glazbenikom Karenom Asatrianom, nazvan IstrArmenia Ensemble. Pred punim kazalištem Tamara i Karen su koncert otvorili skladbom Riding beyond the surface Karena Asatriana. Već nakon prvih taktova, 600 osoba koje su imale prilike uživati na ovom glazbenom spektaklu, znale su da im predstoji večer vrhunske glazbe u kojem će se spojiti dva, naizgled nespojiva glazbena izričaja: istarski i armenski. Igre svjetala prilikom dolaska glazbenika na scenu i prvi taktovi Karenove pjesme proželi su kazalište i uveli duh Armenije među publiku.

Vidno uzbuđeni Karen nakon prve pjesme zatražio je od zaduženih za rasvjetu u kazalištu da osvijetle publiku da ih može slikati. „Sretan sam što živim samo 3-4 sata odavde jer ovdje se osjećam kao kod kuće“, rekao je simpatični Asatrian.

Pjevajući na armenskom, Tamara publiku bacila u trans

Već nakon prve pjesme kojom je koncert otvoren, dvoje je glazbenika, izvelo skladbu u kojoj su ukomponirane njihove dvije pjesme (Tamarina Carisa  i Karenova No name). U tim je trenucima publika podarena glazbenom bajkom u kojoj su vrhunski glazbenici na pozornici stvorili fenomenalan spoj dviju pjesama u kojem su se taktovi jedne pretakali u taktove druge na jedan iznimno pitak način. Na isti način izvedena je i četvrta pjesma na koncertu (Črni malin / Spring). Upravo u tim „zajedničkim pjesmama“ do izražaja je došlo koliko ovih dvoje glazbenika iza zajedničkoga od kompozitorskog rukopisa u kojem spajaju vlastitu tradiciju i jazz, do iskrenog i neposrednog odnosa s publikom, te maksimalnog davanja glazbi koju izvode. No, osim glazbene kemije između njih dvoje, mora se spomenuti i iznimno razumijevanje ostalih glazbenika, članova njezina i njegova ansambla.

Svojevrsni vrhunac koncerta, iako je u ovakvom glazbenom događaju to teško izdvojiti, izvedba je skladbe naziva IstrArmenia koju Tamara Obrovac pjeva na armenskom jeziku te svira solo na saxonetteu. Ipak, ne smijemo ne spomenuti, prethodno izvedenu pjesmu Sama s kojom je Tamara publiku oduševila.

Glazbeni ugođaj prožet osobnim iskustvima

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za skladbu IstrArmenia Tamara je skladala glazbu, a Karen napisao tekst na armenskom jeziku koji govori o nostalgiji za domom i prati na neki način sudbinu velikog broja Armenaca koji žive van domovine. Da bi publici dao kontekst ove pjesme, Karen je sam prije izvođenja ove pjesme ispričao priču i objasnio dio povijesnih okolnosti (genocid nad Armencima), zbog kojih danas samo manji dio Armenaca živi u domovini, dok ih je većina razasuta po svijetu).

U gotovo dva sata koncerta, IstrArmenia Ensemble je nezasitnu publiku podario s deset skladbi, a u bisu glazbenici su „preklopili“ Tamarinu pjesmu Crno zlo i armensku narodnu pjesmu. No, samo oni koji nikada nisu bili na Tamarinom koncertu mogu misliti da je koncert završen klasično. Naime, Tamara je repala na istarskom, a Karen paralelno pjevao na armenskom i svirao na boci (na način na koji se svira flauta), te je uslijedio glazbeni kabaret uz sudjelovanje publike. Publika je pod Tamarinom dirigentskom palicom pjevala istarske glazbene minijature, a pod Karenovom armenske da bi sve na opće zadovoljstvo završio pjesmom "Oči čarnije" (smijehom) i ogromnim aplauzom.

Glazbenici sličnih svjetonazora i temperamenata

"Evo već petu godinu zaredom moja draga pulska publika i ja uživamo zajedno u Istarskom narodnom kazalištu na Valentinovo, gdje se osjećam kao u velikom dnevnom boravku, među svojima. Prekrasan koncert, užitak je zaista raditi s Karenom, naši su glazbeni svjetonazori i temperament vrlo slični, što je publika znala prepoznati, pa je užitak bio obostran", rekla je za Indeks nakon koncerta Tamara Obrovac.

Sinoć je 600 sretnika u INK-u u Puli imalo priliku uživati u još jednom Tamarinom vrhunskom glazbenom projektu, a na svima ostalima je da se nadaju da će imati priliku uživati u njezinim novim glazbenim poslasticama. Ipak, s obzirom na jučerašnju reakciju publike, nema sumnje da projekt IstrArmenia ima blistavu budućnost.
IstrArmenia ensemble čine Tamara Obrovac na vokalu i flauti, Karen Asatrian na klaviru i violini, Carlos Sungurlyan na oudu i bouzukiju, Uroš Rakovec na gitari i mandolini, Zvonimir Šestak na kontrabasu i neponovljivi Kruno Levačić na bubnjevima.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara