Iza Netflixovog horora stoji jeziva priča iz 1901. godine od koje prolaze trnci

Iza Netflixovog horora stoji jeziva priča iz 1901. godine od koje prolaze trnci
Screenshot: YouTube

NETFLIXOV remake klasika The Haunting of Hill House iz 1953. godine već su proglasili najstrašnijom serijom ove godine, no događaji koji su navodno poslužili kao inspiracija za tu priču, još su strašniji.

Britanski The Sun piše da je priča o ukletoj kući punoj duhova inspirirana događajima iz 1901. godine kad su dvije djevojke iz Velike Britanije, Charlotte Anne Moberly i Eleanor Jourdain, zajedno bile u posjetu Parizu. Odlučile su, u sklopu putovanja, posjetiti i palaču Versailles, a o događajima kojima su tada navodno svjedočile napisale su knjigu An Adventure.

Priča ide ovako...

Dok su pokušavale pronaći Petit Trianon, maleni dvorac u blizini palače, izgubile su se. Umjesto da su nastavile glavnom avenijom prema dvorcu, one su slučajno skrenule na jednu od staza i tamo naišle na - skup duhova. Da, tako su tvrdile.

Prvo su uočile ženu kako trese plahtu kroz prozor, a zatim i staru napuštenu kuću s plugom ispred nje. Dvije žene su se prestravile te u kasnijim zapisima tvrde da su osjetile negativnu atmosferu. "Sve je izgledalo neprirodno, neugodno. Čak su i stabla izgledala beživotno", napisala je jedna od njih. "Nije bilo svjetla ni sjene, a ni vjetar nije micao stabla", stoji u priči.

Zatim su, ide priča dalje, naišle na skupinu muškaraca koji su izgledali kao vrtlari palače. Oni su im rekli da idu dalje. Nakon toga su naišle na kolibu s djevojkom na vratima koju su opisale kao živu sliku. Nisu se vraćale nazad, već su nastavile naprijed u nadi da će pronaći Petit Trianon.

Došle su do kraja šume gdje su, tvrde, zatekle najužasniji prizor dotad. Tamo ih je, prema priči, dočekao muškarac u ogrtaču i sa šeširom na glavi. Sjedio je i polako se okretao prema ženama. "Bio je najodvratnija pojava s odurnim izrazom lica. Imao je ožiljke kao od boginja na licu te zao, ali bezizražajan izraz", zapisale su kasnije.

Ubrzo se kraj njih pojavio drugi muškarac, koji je navodno nosio veliki sombrero i imao kovrčavu crnu kosu, te im pokazao put prema dvorcu koji su tražile. Jedna od djevojaka je još tvrdila i da je pred dvorcem ugledala Mariju Antoanetu kako slika na travnjaku, dok je druga ipak nije vidjela. 

Nakon tog događaja još su se nekoliko puta vratile na to mjesto, no nikad više nisu doživjele ono što tvrde da su doživjele tada. Kažu i da u njihovim sljedećim posjetima nije bilo nekih građevina koje su vidjele ranije. 

Svoju priču su objavile pod pseudonimima Elizabeth Morison i Frances Lamont, a knjiga je izazvala mnoštvo kontroverzi u to vrijeme. Neki su tvrdili da su žene samo krivo interpretirale moguća događanja u dvorcu tog dana. Drugi su tvrdili da su to sve bile iluzije nastale "njihovim potisnutim željama i privlačnošću jedne prema drugoj". 

Psiholog Leonard Zusne na kraju je zaključio da je bila riječ o halucinacijama uzrokovanima pretjeranim uzbuđenjem kod žena dok su istraživale francuske dvorce, a koje su tijekom vremena dodatno "uljepšale".

Inače, radnja Netflixove serije prati petero braće i sestara odraslih u domu koji će postati najpoznatija ukleta kuća u zemlji. "Sad su odrasli i tragedija ih je prisilila da se vrate i suoče s duhovima prošlosti, od kojih neki još vrebaju u njihovim mislima, a drugi možda zapravo promatraju kroz sjene Hill Housea", stoji u opisu serije.

Oni koji su već pogledali The Haunting of Hill House tvrde da je toliko strašna da su se bojali zaspati, a neki su otišli toliko daleko da su rekli da su se toliko prepali da su povraćali.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara