Izdanje staro 160 godina: Ova je knjiga upravo prodana za pola milijuna dolara

Izdanje staro 160 godina: Ova je knjiga upravo prodana za pola milijuna dolara
Screenshot: YouTube

PRVO izdanje "Postanka vrsta" Charlesa Darwina prodano je za rekordnih pola milijuna dolara, objavila je u subotu aukcijska kuća Bonhams. 

Knjiga stara 160 godina prodana je za 500.075 dolara anonimnom kupcu putem interneta. Dvostruko je to veći iznos od onoga kojem se Bonhams nadao. 

Knjiga punog naziva "Postanak vrsta prirodnim odabirom" izvrsno je očuvana i bila je u privatnoj zbirci posljednjih sto godina, objavila je izdavačka kuća. 

Darwin, britanski prirodoslovac i biolog koji je razvio teoriju evolucije, knjigu je objavio 1859. Njegova revolucionarna znanstvena teorija prekretnica je u povijesti znanosti jer se sukobila s religijskim uvjerenjem o kreaciji. 

Knjiga koju je Bonhams prodao bila je među nekoliko primjeraka iz prvoga izdanja koji su poslani prijateljima i obitelji. Njezin izvorni vlasnik bio je njemački botaničar Robert Caspary, Darwinov suradnik. 

Casparyjev primjerak prodan je početkom 20. stoljeća Edwardu Bradfordu Titcheneru, profesoru na njujorškom sveučilištu Cornell. Naslijedio ju je potom donedavni vlasnik, koji nije imenovan. 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara