Iznenađujuća nominacija filma "Bowling for Columbine"

DOKUMENTARNI film "Bowling for Columbine" Michaela Moorea, koji prikazuje američku opsesiju oružjem, na opće je iznenađenje nominiran za nagrade Udruge američkih scenarista u kategoriji najboljeg originalnog scenarija.

To je prvi put da je jedan dokumentarac dobio nominaciju za najbolji originalni scenarij, javlja BBC.

Među nominiranima za originalni scenarij još su filmovi ´Moje grčko vjenčanje´, ´Far From Heaven´, ´Gangs of New York´ i ´Antwone Fisher´.

Film ´Bowling for Columbine´, studija o američkoj ´kulturi oružja´, dosad je zaradila 18 milijuna dolara, što je više od bilo kojeg drugog dokumentarca u povijesti američkog filma.

Moore je izjavio da je ´šokiran i počašćen´ što je njegov film nominiran za tu uglednu nagradu.

´Dokumentarac je najteža forma za pisanje scenarija jer ga ne možete napisati prije nego što snimite film´, rekao je on. ´Uvijek prvo napravim okvir, a ostatak pišem na terenu´, dodao je Moore.

Mooreov film doživio je velik uspjeh u Velikoj Britaniji i Europi, a očekuje se da će biti nominiran i za Oscara u kategoriji dokumentarnog filma.

Mnogi holivudski filmaši bili su iznenađeni tom nominacijom jer se na velikim dodjelama dokumentarci obično ignoriraju.

Za najbolji prilagođeni scenarij nominirani su filmovi ´Chicago´, ´The Hours´, ´Adaptation´, ´About Schmidt´ i ´Sve zbog jednog dječaka´.

Prošle godine nagradu za najbolji originalni scenarij dobio je film ´Gosford Park´ Roberta Altmana, a za najbolji prilagođeni scenarij ´Genijalni um´ s Russellom Croweom.

Nominacije su u četvrtak objavili članovi Udruge, filmski i televizijski scenaristi. Nagrade će se dodijeliti 28. ožujka.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara