Izvedene prve note skladbe duge 639 godina

PRVE note najduže i najsporije skladbe u povijesti glazbe, koja će se izvoditi punih 639 godina, odsvirane su na crkvenim orguljama u Njemačkoj, javlja BBC.

Te tri note, koje će se izvoditi godinu i pol, tek su početak skladbe pokojnog avangardnog skladatelja Johna Cagea, nazvane ´As Slow As Possible´ (Što je sporije moguće).

Izvedba skladbe počela je prije 17 mjeseci, no do danas se mogao čuti samo zvuk napuhavanja mijeha orgulja.

Skladba će se izvoditi u Halberstadtu, gradiću u središnjoj Njemačkoj, poznatom po svojim drevnim orguljama.

Prvotno je skladba bila 20-minutni komad za klavir, no skupina glazbenika i filozofa odlučila je njezin naslov shvatiti doslovno i otkriti koliko se najduže može izvoditi jedna skladba.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Oni su se dogovorili da će skladba trajati 639 godina jer su 2000. toliko bile stare orgulje u Halberstadtu.

´Razmišljali smo o tome koji je najsporiji način sviranja orgulja´, rekao je švedski skladatelj Hans-Ola Ericsson. Skupina teologa, glazbenika, filozofa, skladatelja i orguljaša nekoliko godina sastajala se raspravljajući o tome, a zaključak je bio da bi skladba mogla trajati koliko i životni vijek orgulja.

´Taj zvuk ostavljamo na brigu ljudima u budućnosti i nadamo se da će estetika i ideja Johna Cagea preživjeti´, istaknuo je Ericsson, dodavši da bi se Cageu (umro 1992.) sigurno svidio njihov projekt.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara