Izvorna postava Azre rođendan slavi velikim koncertom u Beogradu

Tekst: V.V.
Foto: Muzika

LEGENDARNA Azra tridesetu obljetnicu singlice "A šta da radim/Balkan" proslavit će velikim koncertom u beogradskom Domu omladine, mjestu koje su nekoliko puta punili Boris Lajner, Mišo Hrnjak, Žan Jakopač, Miljan Bakić, Domagoj Vorberger i Johnny Štulić. Međutim, Štulića, koji se povukao sa scene za mikrofonom zamijenit će Davorin Bogović, dok će ostatak originalne postave ostati isti. Koncert je zakazan za 15. listopad, i prvi je, nakon punih 25 godina, koji će okupiti staru, originalnu postavu benda uz koji su odrasli naši roditelji.

Štulić neće nastupiti, ali povratak "otpisanog" nitko zapravo ni nije očekivao, iako se, nakon sedamnaest godina izbivanja, ovih dana vraća se na "sudbinsko" tlo Balkana o kojem je davno početkom osamdesetih godina rekao ono što misli. Naime, Štulić koji je i za vrijeme svoje diskografske karijere ostao zapamćen po velikom broju pjesama koje je izdavao u vrlo kratko vremena, nastavio je isto i u svojoj književnoj karijeri pa će istodobno izdati čak dvanaest novih knjiga i to za svog beogradskog izdavača Vreme.

Štulić jedini Balkanac koji nije pao pod sveopći trend povratka na scenu

A valjda još jedini glazbenik s prostora bivše države koji nije pao pod trend ponovnog okupljanja, u intervjuu za srpske Večernje novosti otkrio je kako provodi dane u nizozemskom gradu Utrechtu gdje se preselio nakon što je "publici pružio sve što je mogao". Kako s novinarima ne komunicira uopće ili vrlo rijetko, a pogotovo ne sa onima s naših prostora, oglašavanje Johnnyja Štulića iznenadilo je mnoge.

Da se i nije previše promijenio te da se usprkos generalnoj besparici koja ga je opkolila ne planira vratiti "tamo gdje je dom" legendarni Štulić jasno je poručio u svome stilu. "I da dođem privatno, ne bih mogao praviti se da me nitko ne poznaje, a kad je već tako, zašto ne bih odmah došao sa gitarom? Znam da sam dobrodošao, ali život nije bajka", poručio je legendarni frontmen još legendarnije grupe koja je postala sinonim za novovalni đir koji je vladao '70-ih i početkom '80-ih. Stati s gitarom pred velike mase ne planira, zadovoljava se jedino pisanjem knjiga, čak je i nogomet napustio za kojeg je tvrdio da je kao rođen.

"Drugi se kite mojim perjem"

Danas, sa navršenih 56 godina ne ubire plodove svoje velike slave, već to umjesto njega rade drugi, koji se "kite tuđim perjem", ali Štulića niti to ne zanima. Srpski novinari dotaknuli su se teme oko sporne prodaje Croatie Recordsa koja je '90-ih objavljivala ploče Azre kao reizdanja na CD-ima. "Ne mogu uzeti taj novac jer bih onda time opravdao da oni imaju pravo prodavati te albume, a nemaju nikakvo pravo. Druga stvar je što su to njihovi obračuni, a ne moji. Neću uzeti dvije tisuće nečega da bih njima opravdao 200 tisuća, koje su moje i koje su mi ukrali. Nije stvar u novcu. Imali smo ugovor kao nogometaši, na šest mjeseci, što je značilo da za tih šest mjeseci ne smijem ponuditi materijal drugoj kompaniji. To se zove akumulacija kapitala i nekad se učilo u školama kao dijalektički materijalizam", rekao je Johnny koji prije svega živi od svojih principa, ma koliko god oni koštali.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara