Izvrsni sportski dokumentarci na ZagrebDoxu!

NA MEĐUNARODNOM festivalu dokumentarnog filma ZagrebDox, koji je službeno počeo jučer, do kraja tjedna će se prikazati niz odličnih dokumentarnih filmova najrazličitijih žanrova. Na Indexu ćemo Vam pružiti detaljniji uvid u ponudu iz programa sportskih dokumentaraca, ali nećemo zanemariti ni najzanimljivije naslove iz ostalih kategorija.

Za festivalsku nagradu Veliki pečat bori se 70 filmova iz cijelog svijeta. Ostvarenja koja se prikazuju podijeljena su u tri kategorije: Međunarodna, regionalna i kategorija Sport i glazba, a bit će nagrađen i najbolji film po izboru publike te film mladog autora do 30 godina.

Posebna poslastica u programu ZagrebDoxa je retrospektivni BBC-jev program Storyville. Vlogovi, ili video blogovi, atratktivna dokumentaristička forma internetskih video dnevnika, također su zastupljeni u programu festivala.

Predstavljavamo filmove koji se prikazuju danas:

HELL ON WHEELS
Hoellentour / Hell on Wheels
Njemačka, 2004,
Režija: Pepe Danquart
Nagrade: Santander, Međunarodni festival sportskih filmova (2005)

Tour de France, najjača biciklistička trka na svijetu, 2003. je slavila stoti rođendan. Osim nevjerojatnog spektakla i pitoresknog krajolika, njemački oskarovac Danquart bilježi neopisiv trud i muku kroz koje biciklisti moraju proći na putu do cilja. Hell on Wheels je pogled izbliza na biciklista Erika Zabela i tim T-mobilea, a ujedno i uvid u pojedinosti oko organizacije Toura, njegove povijesti i nepreglednih hordi gledatelja koje se tamo okupljaju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pepe Danquart (1955), bavi se režijom od 1970. godine. Schwarzfahrer iz 1993. mu je donio i Oscara, a za Heimspiel iz 2000. proglašen je najboljim njemačkim redateljem. Filmografija mu izgleda ovako: C(r)ook (2004), Semana Santa (2002), Mörderinnen (2001), Playboys (1998), Nach Saison (1997), Dädalus (1991).

Projekcije: 20.2. ponedjeljak, 19h, kino Europa
                 21.1. utorak, 15h, kino Europa

DIRT
SAD, 2005.
Režija: Jeff Bowden
Nagrade: Austin Film Festival 2005. Najbolji dokumentarni film, Nagrada publike

Dobrodošli na godišnje prvenstvo Street Stocks-a! Dobrodošli među pripadnike najniže klase prljavih američkih vozača, ponosnih na svoju pivsku trbušinu, dobrodošli na legendarni Devils Bowl Speedway u Mesquiteu, u Texasu! Film pomno proučava osebujne vozače, ali i jedinu vozačicu među njima, Gaylu Jones, početnicu Vražjeg prvenstva, koja se svim silama pokušava suprotstaviti seksističkim Južnjacima. Situaciju ne olakšava niti bizarni ljubavni trokut, koji se razvio između nje, supruga joj i njihovog mehaničara. Ne propustite ovu i niz sličnih zanimljivih priča sa staze koje zaista izgledaju kao da je Jerry Springer radio remake filma Petera Greenawaya, kako je to zgodno primijetio jedan oduševljeni filmski kritičar. Nije naodmet spomenuti i hvaljeni, adrenalinski soundtrack by Southern Culture on the Skids.

O autoru: 
Jeff Bowden je redatelj, montažer i nagrađivani kolumnist D Magazina, lokalnih novina grada Dallasa. Dirt je njegov redateljski debut. Živi u Austinu, u državi Texas.

Projekcije: ponedjeljak 20.2., 15h, kino Europa
                subota 25.2., 19h, kino Europa

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara