J. K. Rowling sudski spriječila izdanje ruskoga plagijata

AUTORICA "Harryja Pottera" J. K. Rowling dobila je u četvrtak sudsku bitku i spriječila nizozemsko objavljivanje ruskog romana "Tanya Grotter", o djevojčici čarobnici, uz tvrdnju da to djelo kopira njezin bestseler.

Rowling je od suda u Amsterdamu tražila da spriječi objavljivanje prvoga zapadnog izdanja djela "The Magic Double Bass" (Čarobni kontrabas) Dmitrija Jemeca jer je, prema tvrdnji odvjetnika, ta knjiga plagijat njezina hita "Harry Potter i kamen mudraca", a Jemec kaže da je riječ o parodiji.

Knjige o malom engleskom čarobnjaku Harryju Potteru bestseleri su diljem svijeta, a filmske su verzije zaradile više od 1,7 milijardi dolara.

Jemec je u Rusiji prodao više od pola milijuna primjeraka svoje knjige, a iz nje su nastale i radio drame i stripovi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tanya Grotter i Harry Potter imaju puno zajedničkoga. Oboje su siročad, imaju čudne znakove na licu, imaju čarobne moći i bore se protiv prestrašnih neprijatelja.

Autorica Rowling i medijski gigant Time Warner koji njezine knjige pretvara u filmske hitove, uspjeli su u Amsterdamu sudski spriječiti objavljivanje nizozemskoga prijevoda Jemecove knjige u izdanju izdavačke kuće Byblos u nakladi od sedam tisuća primjeraka.

"Sud naređuje Byblosu da se suzdrži od ikakva miješanja u autorska prava Rowlingove", među ostalim i izdavanjem Čarobnoga kontrabasa", kaže se u presudi na koju se nizozemski izdavač može žaliti.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara