Je li Nirvana pokrala Parni valjak?

Je li Nirvana pokrala Parni valjak?
Foto: Kristina Stedul-Fabac/PIXSELL/YouTube

KADA raspravljamo o plagijatima u kontekstu hrvatske glazbene scene, priča najčešće počinje s "a ovo s naši ukrali od XY". Radilo se o rocku, rapu ili zabavnjacima, plagijati su kamen temeljac mnogih velikih hitova na hrvatskoj estradi. 

Ipak, što se plagiranja tiče, ne smijemo biti prekritični prema domaćim autorima jer "posuđivanje" je prisutno otkako postoji glazba i na svaku originalnu pjesmu dolaze tisuće onih koje su rezultat više ili manje očite krađe. Bili to Johnny Cash, Rolling Stonesi, Beatlesi, Radiohead ili Rihanna, nitko nije imun na plagiranje, bilo ono namjerno ili slučajno. 

Postoji stara izreka Igora Stravinskog: "Dobri skladatelji ne posuđuju, oni kradu", i mnogi se toga i drže. 

Ipak, postoji i druga strana priče. Ponekad su domaći autori ti od kojih se posuđuje. Ili se barem tako čini. Ovo su neki od primjera.   

Parni valjak "Hrast"(1979.)
Nirvana "About a Girl" (1989.)

Neki će odmah reći da je prilično navučena tvrdnja da je Nirvana ukrala pjesmu Parnog valjka, ali sličnost je više nego očita. S druge strane, ako malo dublje uđete u ovu priču, nije toliko nevjerojatno da je basist Nirvane Kris Novoselić tijekom posjeta baki i djedu koji su živjeli u Hrvatskoj, nekada čuo "Hrast" i da mu se melodija urezala u pamćenje. 

Službena verzija je da je Cobain pjesmu napisao pod utjecajem Beatlesa. Bilo kako bilo, zvuče jako slično.  

 

Aerodrom "Samo me draga ne ostavi" (1997)
Paul McCartney "Confidante" (2018)

Ove dvije pjesme dijeli 21 godina i mnogi će na prvu primijetiti sličnosti, a jedan je internetski softver procijenio kako se radi o 97-postotnoj podudarnosti, što bi u prijevodu značilo "prokleto slično". Ovo je ujedno i veliki kompliment za Juricu Pađena koji je i sam izjavio da mu imponira da on i član legendarnih Beatlesa razmišljaju slično. No Pađen je izjavio da ne vjeruje da ga je McCartney pokrao. 

Divlje jagode "Stakleni hotel" (1981)
Iron Maiden "2 Minutes to Midnight" (1984)

Možda je teško povjerovati da bi Iron Maiden posuđivao od Divljih jagoda, ali svaki vlasnik funkcionalnih ušiju primijetit će sličnost između ove dvije pjesme. 

Magazin "Sudnji dan" (1999)
Robbie Williams "You Know Me" (2009)

Tonči Huljić često se nalazi s druge strane priče o plagiranju i najčešće ga navodimo kao krivca, ali u ovom slučaju itekako bi se dalo diskutirati o tome je li svjetski poznata pop zvijezda malo posudila od domaćeg hitmejkera. 

Magazin "Poljupci"(1988)
Michael Jackson "Black Or White" (1991)

U redu, priznajemo, ovo je jedna od onih situacija kada je prilično jasno da se ne radi o plagijatu, već blagoj i nenamjernoj sličnosti između dvije gitarske fraze. U isto vrijeme, prezabavno je maštati o sceni u kojoj Jackson sjedi u studiju, sluša Magazin i svojim producentima govori: "Ukradi ovo."  

Connect & Zaprešić Boys "Samo je jedno" (2008)
Språk för alla - Sverige För Alla (2018)

U ovom slučaju malo je toga prepušteno nagađanju. Štoviše, prilično je jasno da su Šveđani pokrali Connect i ovo je jedna od onih situacija u kojoj je gotovo nemoguće povjerovati da se radi o slučajnosti. 

Psihomodo Pop "Iste stvari" (1984)
U2 "Angel of Harlem" (1988)

Iako ćete na YouTubeu vjerojatno prvo naići na verziju pjesme Psihomodo Popa iz 1990., nakon malo skrolanja doći ćete i do live verzije iz 1984., a dovoljno je pričekati da bras sekcija započne svoj dio i postaje prilično jasno da postoji velika sličnost s pjesmom "Angel of Harlem" grupe U2 iz 1988. 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara