Je li vam šef "zmija u odijelu" ili samo obični psihopat?

VAŠ ŠEF je dobro obrazovan i uglađeni lider kojem je ambicija i namjera brz napredak u karijeri? Ako je tako, onda je on psihopat, smatraju psiholozi koji su se okupili Otvorenom forumu euroznanosti u Stockholmu.

Nedavno je istraživanje pokazalo da nisu svi psihopati nasilni ubojice - mnogi od njih imaju normalne poslove i uspinju se prema najvišim razinama vodstva tvrtke.

No, njihove karizma i ambicija često se i prije miješaju sa sposobnostima vođenja, nego li s psihopatskim osobinama, smatra američki psiholog Paul Babiak.

"Psihopati nastoje biti šarmantni, imati uzvišen osjećaj za sebe i vole novac, moć i seks. Imaju dobre govorne vještine i mogu manipulirati ljudima pričajući neku dobru priču. Zato što su dobri govornici, vi mislite da imaju viziju i da mogu voditi organizaciju, ali psihopat će vas zavesti", kaže Babiak.

Upozorio je da će se broj psihopata u korporacijama u nekoliko sljedećih godina povećati jer su snalažljivi na današnjem tržištu kojem dominiraju dinamične organizacije.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Psihopati ne vole raditi u birokratskim sredinama, kazao je Babiak, dodavši da "oni traže uzbuđenja i vole igrati igru".

Prema njegovim riječima , psihopati ne pokazuju žaljenje ili bilo kakve emocije kakve osjećaju normalni ljudi.

"I dok psihopat neće imati problema sa zatvaranjem tvornice, na primjer, pravi šef će se osjećati jako loše jer mora otpustiti tolike ljude", dodao je Babiak.

No kako je rekao, psihopati mogu biti dobri za tvrtku u kratkom roku, ali će vrlo brzo postati problem.

"Psihopati mogu nabrzinu nešto dobro napraviti, ali nisu dobri u poslu iz dana u dan i priljepit će se kao pijavica na druge radnike", istaknuo je Babiak.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara