Jedna od najboljih parodija svih vremena proslavila 40. rođendan

Jedna od najboljih parodija svih vremena proslavila 40. rođendan
Foto: Press

MALO je tko bio spreman za gomilu šala potrpanih u samo 87 minuta komedije koja je na mnogo načina promijenila svijet filma.

Čak ni u najluđem periodu braće Marx, a ni u parodijama Mela Brooksa kao što su Blazing Saddles i Young Frankenstein, publika se nije susretala s tolikom količinom gegova kao što je to bio slučaj s filmom Airplane! (kod nas preveden kao Ima li pilota u avionu). Istina, iz današnje perspektive neke su fore možda zastarjele, otrcane ili će nekima zbog referenci biti nejasne, ali film koji je nedavno proslavio 40. rođendan iznenađujuće se dobro drži.

Ono što se posebno dobro održalo je recept koji su stvorili Jim Abrahams i David i Jerry Zucker, a to je da komediji pristupe ozbiljno. Preciznije, u glavnu su ulogu stavili čovjeka poznatog po ozbiljnim ulogama, a njihova sugestija bila je da svaku apsurdnu rečenicu izgovori mrtav-ozbiljan.

Zvijezdu su pronašli u danas zaboravljenoj drami Zero Hour! koja im je poslužila kao glavni izvor inspiracije, ali ne način kao što su to kasnije činili u parodijama kao što su Top Secret! ili Hot Shots!. Iako ćemo među referencama pronaći filmove katastrofe sedamdesetih kao što su The Poseidon Adventure i The Towering Inferno, scenarij filma Zero Hour! preuzet je u svim ključnim dijelovima.

Imamo junaka imena Ted Stryker, bivšeg ratnog pilota kojeg proganja smrt bivših suboraca koji su nastradali zbog njegove odluke. U zadnji čas stiže na let na kojem se nalazi i njegova bivša djevojka s kojom se želi pomiriti, a bolest pilota i kopilota (i ostatka posade i putnika) prisiljava Strykera da prizemlji avion i suoči se sa svojim strahovima.

Zucker-Abrahams-Zucker (ZAZ) shvatili su da bi drama iz pedesetih mogla biti urnebesna u osamdesetima i bili su u pravu.

Međutim, njihova genijalnost, ili barem nos za komediju, posebno se očitava u izboru Leslieja Nielsena, dramskog glumca koji je u tom periodu bio na zalasku karijere. Nielsenu je pripala uloga dr. Rumacka i ni sam nije bio svjestan da će mu upravo ovaj apsurdni lik omogućiti ono što je pokušavao postići u 25 godina karijere - postati zvijezda.

Istina, Nielsen se pojavio u niz uloga, između ostalog i kultnim ostvarenjima kao što su Forbidden Planet i Poseidon Adventure, ali nikada nije bio zvijezda. Točnije, sve dok ZAZ nisu otkrili da je kao stvoren za ovaj žanr. Njegova smrtna ozbiljnost bila je upravo ono što je filmu nedostajalo, a u naredna dva desetljeća potpuno mu je transformiralo karijeru.

Iako je novi početak bio spor, sve je sjelo na mjesto jednom kada je Nielsen zaigrao narednika Franka Drebina u trilogiji Goli pištolj, utemeljenoj na fenomenalnoj seriji Police Squad! čiji je jedini problem bio to da se pojavila prije vremena, u periodu kada gledatelji nisu bili naviknuti gledati ovakvo što na TV-u.

Robert Hays i Julie Hagerty također su odlično odradili uloge Strykera i Elaine, ali nisu ostvarili karijere na razini Nielsena.

Naravno, sve fore nisu savršeno ostarjele, pogotovo gledajući kroz prizmu današnjih preosjetljivih gledatelja koji će zasigurno pronaći elemente rasizma zbog kojih bi mogli zatražiti micanje filma sa streaming servisa, ali i u tom pogledu Airplane! se drži daleko bolje od mnogih filmova tog perioda.

Međutim, ZAZ produkcija oduvijek se mogla pohvaliti bezvremenskim šalama, neovisno o tome radilo se o zanemarenom Top Secret! ili popularnim filmskim franšizama kao što su Naked Gun! i Hot Shots!.

Dovoljno je baciti pogled na bilo koji Scary Movie ili očajne kopije kao što su Date Movie ili Meet the Spartans i uočit ćete da parodije, čak i ako su uživale zavidnu količinu popularnosti, danas jedva drže vodu.

Razlika? Ne radi se o lijenom pisanju s ciljem da se na jeftin način isprdaju svima poznate scene iz popularnih filmova. Airplane! je neobičan, neočekivan, apsurdan i nikada ne uzima duge pauze kako bi publici dao vremena za smijeh. Samo nastavlja nizati šale.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara