Jednostavan psihološki trik od par sekundi spriječit će vas da potrošite previše

Jednostavan psihološki trik od par sekundi spriječit će vas da potrošite previše
Screenshot: Youtube

SVI nastojimo uštedjeti novac, ali rijetko tko može reći da nikad nije pokleknuo i potrošio (previše) novca na nešto što mu ni najmanje ne treba. Dobra vijest je da postoji jedan vrlo jednostavan trik koji bi vam trebao pomoći da izbjegnete (ili barem prorijedite) impulzivne kupnje. 

Zamislite da u ruci držite stvar koju namjeravate kupiti, a u drugoj ruci količinu novca koji biste potrošili na tu stvar. Razmislite, što biste radije imali? Ako još uvijek želite stvar, onda vjerojatno nećete zažaliti kupovinu, no ako vam se učini privlačnije zadržati novac, preskočite kupnju. 

Trik je u tome da budete svjesni ne stvari koju dobivate, već novca koji gubite. Možda mislite da je to očito, ali često zaboravljamo na to zahvaljujući brojnim metodama plaćanja i kredita. Pomisao na keš koji gubite će vam vratiti perspektivu na to da se radi o vašem novcu, a ne imaginarnim brojevima na računu. 

Druga opcija je da stvar usporedite s vremenom koje vam je potrebno da zaradite za nju. Ako vas pomisao na novac ne natjera da zatvorite novčanik, možda će vam pomoći ideja da ćete za još jednu novu haljinu morati raditi pet sati da je otplatite. 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara