Jeste li znali da Davor Radolfi ima prekrasnu kćer? Evo čime se bavi

Jeste li znali da Davor Radolfi ima prekrasnu kćer? Evo čime se bavi

Foto: Press

ŽENE u rocku u Hrvatskoj i nisu baš prečesta pojava. Rasprave o patrijarhalnoj sredini, dominaciji drugih stilova glazbe te bezbroj drugih ustaljenih priča već svima pomalo počinju dosađivati.

Upravo zato treba izdvojiti svaki odmak od stereotipa, naročito ako je taj odmak utjelovljen u priči koja odiše pozitivom i magnetizmom. Lea Lucija Radolfi upravo je to – magnet. "Frontwomen" mladog sastava Judette jednostavno privlači pojavom i moćnim vokalom te izaziva divljenje, pa nije ni čudo da je album prvijenac grupe Judette "27" izazvao veliku pažnju i prije službenog izlaska u petak, 2.12.

Iznimno simpatična, prekrasna Lea, zaljubljenica u glumu, glazbu i snowboarding s nama je podijelila tajnu hypea koji je nastao oko prvog albuma njene grupe, kao i mnoge stvari iz perspektive jedne prave rockerice. Za sebe kaže da nema previse dlake na jeziku i da je control freak, što se onda odrazilo i na ekipu iz benda.

Lea, za početak te molimo da nam malo objasniš tko su Judette i otkud vam sjajno ime? Zvuči prilično originalno.

Judette je peteročlani sastav iz Zagreba. Nastali smo iz cover banda D'Kidz, kada smo se zaželjeli ozbiljnijeg autorskog rada. Prvu pjesmu "Voli me" su odlično prihvatili i slušatelji i kritičari i pokazalo se da se hrabri potez i kretanje u autorske vode brzo isplatio. Počeli su nas prepoznavati,i učinilo nam se da priča u koju smo krenuli ima smisla. Grupu čine Danijel Plasajec na bubnjevima, Vilim Strejček na basu, Karlo Haltrich i Goran Posilović na gitarama i ja kao glavni vokal. Priča s imenom je dosta zanimljiva. Judette je naša fiktivna božica, judo-žena koja predstavlja neku snagu.

Pa kako izgleda u vašim glavama ta Judette?

Sjajno je to opisala Helena Kezerić koja je rekla: "Femme fatale imaginarnog lica, no svejedno žena koja potiče glasine, divljenje, ratove i žudnju suprotnog spola – tako je zamišljena Judette. I nije tako ni teško opisati koncept imena jer svatko ima svoju Judette." Svatko na prvu asocijaciju može stvoriti lik za kojim žudi. Mi se trudimo live nastupima izazvati emocije, ovisnost i nekakvu kemiju na prvi pogled. Ljubav u glazbu punu emocija i iskrenu izvedbu.

Tvoje prezime je poznato u hrvatskoj glazbi. Iza oca Davora stoji uspješna glazbena karijera. Koliko te to odredilo na tvom putu?

Ne bježim od toga tko mi je otac, odrasla sam okružena glazbom tako da nije nimalo čudno da sam nastavila tim stopama, no u potpuno drugom odijelu. Ali ne želim da me to obilježi, želim stvoriti svoj nekakav put s dečkima iz benda koji me u potpunosti shvaćaju. Možda bi lakše bilo doći do nekakvog medijskog prostora putem prezimena ili kojekakvih skandala, ali to nije Judette, to nisam ja. Bitna mi je glazba, bitan je taj nekakav rock i mislim da postoji nekakav prostor u koji se može ući ako si dovoljno svoj i dovoljno zaljubljen u to što radiš.

Žene u rock glazbi u Hrvatskoj nisu baš toliko česte, što je tebe usmjerilo u tom smjeru?

Uvijek sam voljela rock glazbu, naravno da sam imala i nekakve uzore, ali ipak mogu reći da je emocija ono što me usmjerilo prema rocku. Iako naizgled nisam tipična rockerica, gajim veliki bunt u sebi. Ta glazba je jednostavno ono što osjećam, ti stihovi su ono što mogu iznijeti na autentičan način. Nekad sam pjevala i operu, pjevala sam u zboru, fali mi to.No često su mi govorili da je moj najveći problem sto imam prejak glas da moram pjevati  tiše. Teško mi je i dalje to kontrolirati no trudim se. Možda za operu, ali kritičari su oduševljeni baš tvojim vokalom. A eto, kažu da im se sviđa. Meni je to uvijek drago čuti, iako stvarno vjerujem u nekakve osjećaje u glazbi i da je to nekako bitnije od nekakve tehničke vokalne izvedbe. Hvala im puno na komplimentima, drago mi je da je moj glas uspio nekoga dirnuti.

Već prvim singlom "Voli me" stvorio se nekakav boom oko vas, uslijedile su i nagrade na RockOff-u, čini se da vas publika jako cijeni.

Mi smo stvarno jako sretni s tim kako se stvari razvijaju. U biti daleko od mojih očekivanja. Javili su nam se i metalci, narodnjaci i ovi koje se bave tuđim čipkama i koje-kakvim temama nevezanim uz glazbu. I kažu da je to dobro što radimo. Vidiš onda da se ipak događa neka promjena nabolje, da nije situacija na našoj sceni tako grozna, samo treba ustrajati.

Sjajni komentari prate i vaše spotove. Koliko vam je bitna vizualna komponenta u toj glazbi koju radite?

Sad je vrijeme vizualnog, pjesma bez spota teško će ostvariti doseg koji može sa spotom, tu su mediji poput Facebooka, YouTubea, raznih televizija koji se oslanjaju na vizualno. Tako da mogu reći da je jako bitna ta komponenta, a pogotovo jer je moja privatna strast, uz glazbu, gluma i montaža. Uvijek sam voljela glumiti, pa sam tu ljubav odlučila spojiti s glazbom. Iako u spotovima ne mogu reći da glumim, sve je to nekako iskrena emocija koju proživljavam, a koju ta glazba dečkiju iza mene uvijek nekako pogura i izvuče maksimum od mog emocionalnog svijeta.

Spomenula si energiju dečkiju iza tebe. Kako je biti jedina žena među pet momaka?

Ma ja uživam. Drže me kao kap vode na dlanu. I inače se bolje slažem s dečkima, imam puno muških prijatelja i par najbližih prijateljica. Jednog dana kada ću se udavati mislim da ću imati momačko-djevojačku večer.

Nekakva kruna dosadašnje karijere je album "27", u izdanju Croatia Recordsa. Koliko dugo treba mladom bendu da pređe put od anonimnosti do prvog albuma?

Evo izašao je prije nekoliko dana, 2. prosinca. Album je napokon vani nakon tri godine od prvog singla. Nisu nam se planeti poklopili u par situacija pa se sve to odužilo. Na albumu se nalazi deset pjesama plus instrumentalni uvod i bonus track iz mladih dana. Na dvije pjesme gostuju Damjan Spajić (ex Kinoklub) i John, pjevač grupe Mort. Zadovoljni smo i sad čekamo reakcije. Treba proći vremena, pogotovo jer smo mi sami autori pjesama.Izmjenjuju se kreativna i manje kreativna razdoblja, inspiracija izlazi iz osobnih strahova, iskustava, patnji za muškim rodom, željom za ljubavi. Onda naravno da treba proći i dosta vremena da se to akumulira, ali evo nakon tri duge godine jedan intimni dnevnik je vani. Nadam se da će izazvati emociju kod publike, kao što je to bio slučaj sa singlovima. Album ćemo promovirati na koncertu u četvrtak, 8.12. u Tvornici Kulture, pa ovom prilikom pozivam sve da dođu vidjeti Judette live, divlju i neobuzdanu.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara