Jesu li mobiteli na preklop brata Pabla Escobara prevara na svjetskoj razini?

Jesu li mobiteli na preklop brata Pabla Escobara prevara na svjetskoj razini?
Screenshot: YouTube

NOVI model mobitela na preklop po ultra niskoj cijeni iz proizvodnog pogona brata Pabla Escobara. Zvuči nevjerojatno već samo po sebi, a pogotovo uzimajući u obzir brojne dokaze koji govore da je u pitanju prevara.

Roberto de Jesus Escobar Gaviria, kako glasi puno ime brata ozloglašenog narkodilera, započeo je prodaju druge serije mobitela na preklop, pod nazivom Escobar Fold 2.

Po izgledu, uređaj je jako sličan modelu Samsung Galaxy Fold, uz jednu veliku prednost – prodaje se po cijeni od 399 dolara, dok je za Samsungov model potrebno izdvojiti 1980 dolara.

Eskobar fold 2

Ovu naizgled primamljivu ponudu ipak bi trebalo preskočiti, navodi PCMag. Naime, krajem prošle godine Roberto je predstavio tržištu svoj prvi proizvod, Fold 1, i započeo njegovu prodaju po cijeni od 349 dolara. Kako bi se stvorila dodatna euforija i pospješila prodaja, tvrtka Escobar Inc. pripremila je reklamni spot prepun oskudno odjevenih manekenki koji je vrlo brzo zabilježio 1,6 milijuna pregleda na YouTubeu.

Eskobar fold 1

Međutim, većina kupaca koji su naručili uređaj preko interneta još uvijek čeka isporuku. Manji broj njih umjesto kupljenog proizvoda dobio je knjigu o Robertovim planovima za buduću proizvodnju pametnih telefona, a uz to i pamflet koji sadrži obećanje da će umjesto kupljenog, starog modela, dobiti novi – Fold 2, koji će im biti isporučen tijekom ožujka tekuće godine.

YouTube kanal LJP Tech, koji recenzira tehnološke uređaje, napravio je videokroniku o iščekivanju mobitela naručenog polovicom prosinca prošle godine. Iako su do sada od prodavača primili jedino knjigu i pamflet, ipak vjeruju da nije u pitanju prevara. Nadu im ulijeva mail tvrtke Escobar Inc. iz Kolumbije koji ih obavještava da su "među tisuću odabranih kupaca koji će uskoro dobiti model iz nove serije Fold 2".

Eskobar knjiga

U posljednjem YouTube videu predstavnik kanala LJP Tech obratio se riječima: "I dalje sam jako uzbuđen. Najgori mogući scenarij koji vidim je da otvorim pristiglu kutiju i da u njoj pronađem još jednu knjigu. Ili bilo što drugo što nije naručeni mobitel."

S druge strane, jedan od korisnika društvene mreže Reddit podijelio je svoje iskustvo vezano za spornu narudžbu rekavši za PCMag da je uređaj Fold 1 naručio početkom prosinca i da ga još uvijek nije dobio. Uz to je kao dokaz priložio i kopiju narudžbenice s kopijom poruka koje je vodio s tvrtkom Escobar Inc. u pokušaju da otkaže narudžbu i dobije refundaciju sredstava. Umjesto novca, od kolumbijske tvrtke dobio je odgovor sljedećeg sadržaja: "Možete doći u Kolumbiju ako želite. Savjetujemo vas da budete strpljivi i pričekate još malo.“ Nakon ovoga, postao je uvjeren da je u pitanju prevara i s PCMag-om je podijelio uvjerenje „da nitko neće dobiti naručeni mobitel od kolumbijske tvrtke".

Na Reddit forumu posvećenom slučaju Fold 1, članovi su iznosili iskustva vezana za odbijanje zahtjeva za refundacijom, pri čemu im je kolumbijska strana savjetovala da "rasprave trošak s tvrtkama koje su im izdale kreditne kartice".

Ipak, izvršni direktor Escobar Inc. Olof Gustafsson odbacio je optužbe da njegova tvrtka vara kupce.

"Do sada smo prodali preko 50 tisuća Fold 1 mobitela. Prva serija od 30 tisuća komada je isporučena kupcima dok je preostalih 20 tisuća, uslijed nekih poteškoća u vezi sa skladištenjem uređaja, unaprijeđena u verziju Fold 2, bez dodatnih troškova za kupce. O tome su kupci i obaviješteni u pošiljci koja sadrži knjigu i brošuru", kaže Olof.

U produžetku, Gustafsson je, bez da to potkrijepi nekim dokazima, optužio Samsung za prevaru vezanu za njihove uređaje na preklop, tvrdeći da se Galaxy Fold ne proizvodi u Samsungovim tvornicama, već isključivo u Kini i to uglavnom u gradu Shenzen.

"Velike količine Fold 2 mobitela bile su nam dostupne po vrlo niskim cijenama u Shenzenu. Naši partneri ponudili su nam isporuku 200 tisuća primjeraka s nevjerojatnom cijenom po komadu. Mi samo želimo pred kupce izići s dobrom ponudom za proizvode koji se već i onako izrađuju u Kini. Ne vidimo potrebu za skupim promocijama i posebno organiziranim događajima za lansiranje novih modela. Naša reputacija već govori dovoljno sama za sebe", istaknuo je Gustafsson.

Usprkos tvrdnjama prvog čovjeka kolumbijske tvrtke da je 50 tisuća primjeraka mobitela Fold 1 prodano, na internetu gotovo da ne postoje online recenzije ovog proizvoda.

Ipak, jedan kupac iz Lagosa u Nigeriji tvrdi da je uspio nabaviti Fold 1 nakon online narudžbe iz Kolumbije. Mustafa Hussein, koji je na YouTube postavio nekoliko kratkih videosnimki mobitela, rekao je u izjavi za PCMag:

"Mislim da je uređaj dobar uzimajući u obzir njegovu cijenu. Ipak, djeluje u potpunosti kao kineski proizvod, više kao neka kopija mobitela."

Istovremeno, Hussein se nije odazvao na molbe mnogih skeptika koji su tražili da postavi još videosnimki mobitela i po mogućnosti napravi recenziju istog.

U međuvremenu, za Escobar Fold 2 napravljena je nova reklama, po provjerenoj formuli, s obiljem golišavih djevojaka koje paradiraju u njoj, začinjena i neobičnim pojavljivanjem bivšeg menadžera predsjedničke kampanje Donalda Trumpa, Coreyja Lewandowskog, koji je podržao proizvod.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara