Jezivo, a predivno: Britanac po Jugoslaviji snima mjesta o kojima se ne priča

Jezivo, a predivno: Britanac po Jugoslaviji snima mjesta o kojima se ne priča
Foto: Mark O'Neill

BRITANSKOG fotografa Marka O'Neilla oduševili su spomenici komunizmu koji su od kraja Drugog svjetskog rata do devedesetih godina prošlog stoljeća nicali diljem danas raspadnute zemlje. Danas se većina zemalja bivše Juge ponaša kao da oni ne postoje te su prepušteni propadanju, a Markove fotografije pokazuju da oni, gledani pod pravim svjetlom, zaista mogu biti senzacionalni.

"Zainteresirao sam se za snimanje brutalističkih spomenika nakon izleta na spomenik Buzludža u Bugarskoj 2011. godine. Ta je lokacija na mene ostavila tako snažan dojam da sam je u sljedeće dvije godine posjetio četiri puta i tada sam krenuo tražiti slična iskustva. Spomenici bivše Jugoslavije činili su se logičnim sljedećim korakom", priča nam Mark koji fotografije objavljuje na Instagramu.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Mark O'Neill (@markoneill_nightphotography) on

Našu pažnju očekivano privukle su fotografije spomenike s teritorija Hrvatske, a Mark nam je prenio svoj dojam o njima.

"Snimanje tih struktura noću pruža mi prazno platno na koje mogu baciti svoje svjetlo i prikazati svoje ideje. Arhitektura spomenika može biti toliko jedinstvena i evokativna, kao da moli da je osvijetlim noću i da svjetlo otkrije njihove oblike i teksture", priča 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Mark O'Neill (@markoneill_nightphotography) on

Priznaje da nije samo njihov izgled razlog zbog kojeg ih snima.

"Vizualni aspekt je samo jedan element - Svaka od ovih lokacija ima toliko toga za ispričati. Upravo to bogato nasljeđe i kvaliteta iskustava koja sam imao zaokupljaju moju maštu i privlače me u države bivše Jugoslavije u potrazi za još više avantura", rekao nam je, najavljujući tako neke nove fotografije.

Nedavno je magazin GQ objavio članak o "devet brutalističkih čuda svijeta arhitekture", a među njih je uvrstio jugoslavenske spomenike.

Brutalizam je stil u modernoj arhitekturi koji je cvjetao od 1954. do 1970. godine. Naziv je dobio iz francuske riječi "beton brut" koja označava "grubi" beton, pojam koji je francuski arhitekt Le Corbusier koristio da bi opisao lijevani beton s vidljivim tragovima oplate korišten na većini njegovih zgrada sagrađenih nakon Drugog svjetskog rata.

Gligino Brdo, Dobrljin, Bosna

Kosmaj, Srbija

Spomenik hrabrosti, Ostra, Srbija

Tribalj, Hrvatska

Memorijalni kompleks Tjentište, Bosna i Hercegovina

Brezovica, Hrvatska

Lješanska Nahija, Barutana, Crna Gora

Grmec, Bosna i Hercegovina

Podgarić, Hrvatska

Grmec, Bosna i Hercegovina

Kozara, Bosna i Hercegovina

Petrova Gora, Hrvatska

Spomen park Popina, Srbija

Stratište, Jabuka, Srbija

Šušnjar, Sanski most, Bosna i Hercegovina

Šumarice, Kragujevac, Srbija

Makljen, Bosna i Hercegovina

Groblje Viktorovac, Sisak, Hrvatska

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara