Josipa Lisac zatvorila Fashion.hr: Moje kolekcije nitko ne bi nosio

Tekst: Iva Milanović-Litre
Foto: Borna Čavrag

AVANGARDNA modna večer, u avangardnom ambijentu koji je ispunila, barem djelomično, avangardna publika zatvorila je prvi zagrebački Fashion.hr koji se održavao od 24. do 26. rujna. Svoje modele večeras su predstavili dizajneri Branka Donassy, Ivona Martinko, Ivana Barač, XD Xenia Design i I-Gle, a poznate osobe koje su sjedile u prvom redu bile su ozbiljnije, suptilnije i inovativnije nego prethodna dva dana. U publici je, također, bio i veliki broj dizajnera koje su došli vidjeti što to eksperimentalnije hrvatska moda može ponuditi.

"Nisam baš opčinjena, ali moram reći kako me najugodnije iznenadila Ivona Martinko jer je bila dosljedna od početka do kraja", komentirala je kreatorica Matija Vuica. Na pitanje u koju bi kategoriju od tri ponuđene na Fashion.hr-u svrstala svoj rad, odgovorila je: "Ja definitivno spadam u glamur, ali glamur ne može postojati bez šika, kao ni obrnuto". Zadovoljniji od Matije bio je modni kritičar Nenad Korkut: "Ja sam vidio dvije sjajne kolekcije, a to su Ivona Martinko i I-Gle. Ivona je napravila svoju najbolju kolekciju dosada, a I-Gle smo jako dugo očekivali i pojavile su se u jednom sasvim novom ruhu, sasvim novu priču su ispričale, ali sa svojim potpisom". Korkut se pojavio u žarkoj crvenoj košulji, blago raskopčanoj, ali imao je sasvim razumno objašnjenje za to: "Sada idem na svadbu gdje će svirati cigani, a i mladenka je ekstravagantna pa sam se odjenuo malo 'žešće'".

Josipa Lisac je ekstravagantna, a Barbara Kolar "u godinama"

Ipak, najveća zvijezda večeri bila je legendarna glazbenica i modna ikona Josipa Lisac. Ona je bila jako zadovoljna viđenim, posebno muškim dijelom kolekcije XD Xenia Design, budući da i sama surađuje s dizajnericom Ksenijom Vrbanić i na neki je način inspirira. "Ja sam jako zadovoljna stilizacijom sama sebe, brinem se za sebe, ali ne bih izbacila svoju vlastitu modnu kolekciju. Ja na drugi način djelujem na društvo. Svojom pojavom neke ljude inspiriram. Moje kolekcije ionako nitko ne bi nosio. Ja imam sebe, svoj svjetonazor, a kroz svoju odjeću nosim svoje probleme jer i mene dovoljno ne razumiju", ispričala je, kao i uvijek, osebujna Josipa. "Hrvatskoj modi jako nedostaje zaigranosti. Mi smo jako konzervativno društvo. Večeras su svi bili u trapericama, a to sve govori", dodala je.

Voditeljicu Barbaru Kolar često su kritizirali zbog njezinih odjevnih kombinacija, posebno haljina u kojima bi odrađivala voditeljski posao, ali to ju previše ne pogađa. Na "Avangard" večeri Fashion.hr-a pojavila se u jednostavnoj crno-bijeloj kombinaciji i pozorno promatrala revije, ali teško da se u nečemu pronašla. "Ja sam već malo zašla u godine u kojima se žena odijeva ženstveno, a ove kolekcije su više za mlađe generacije", rekla je Barbara kojoj su, također, jako zanimljivi bili muški modeli Xenia Designa, posebno njihovi ružičasto nalakirani nožni nokti. Na pitanje bi li se mogla zamisliti s muškarcem koji lakira nokte odgovorila je: "Kad bi mi došao George Clooney možda bih razmislila o tome. Ne bih rekla da mi je to prioritet, nisam imala sreću da mi se to dogodi, tako da ne znam...Nikad ne reci nikad".

Pričalo se i o Tarikovom mogućem otkazu...

Kolar se osvrnula i na najnoviju HTV-ovu aferu s voditeljem Tarikom Filipovićem: "Žao mi je što se stvari tako odvijaju. Tarik je doista postao zaštitno lice emisije i bit će teško bilo kome ukoliko ga bude trebao zamijeniti". Na Fashion.hr-u je bio i Damir Markovina, glumac za kojega se nagađa da bi, ukoliko dođe do otkaza, mogao zasjesti u Tarikov voditeljski stolac. "Čuo sam tu priču preko novinara. Nisam vidio tu emisiju i do sada me nitko nije kontaktirao. To je posao koji sam već radio, tako da mi to nije ništa strano, ali Tarik je već postao brend i ako netko dođe umjesto njega i uđe u njegove cipele, ulazi u jedan jako veliki broj obuće koji će biti veoma teško popuniti. On je zaštitno lice te emisije, on je ta emisija", komentirao je Markovina.

No, televizijska posla nek ostanu televiziji, ovo je ipak bila modna večer. Kreacije su se, kao i uvijek, nekima svidjele, a nekima ne, ali put do svojih kupaca sigurno će pronaći. Tri tematski odvojene večeri prvog zagrebačkog Fashion.hr-a po nekima su uspjele, po nekima ne, ali organizatorima se inovativnost ne može osporiti. Organizacija je bila na razini, a ambijent stare tvornice Zagrepčanka odisao je kako avangardom, tako i šikom i glamurom. "Najradije bih se onesvijestio koliko sam umoran", rekao je na kraju organizator Vinko Filipić. "Kako projekt sazrijeva tako sazrijevaju i ljudi koji rade na njemu tako da se nadam da ćemo sljedeći put biti još i bolji, a što ti znači, nemam pojma", zaključio je.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara