Jugoslaviju je zabavljao šalama, a mnogi nisu znali za tragediju koju je doživio

Jugoslaviju je zabavljao šalama, a mnogi nisu znali za tragediju koju je doživio
Screenshot: Youtube

JEDAN od najpoznatijih jugoslavenskih glumaca Dragomir Bojanić Gidra preminuo je prije 26 godina.

Slavu je stekao igrajući ulogu Žike Pavlovića u seriji filmova "Žikina dinastija". Rodio se 13. lipnja 1933. u Kragujevcu.

Iako je svojim ulogama nasmijavao publiku diljem Jugoslavije, njegov život obilježila je velika tragedija: u ranom djetinjstvu ostao je siroče. Kad je Dragomir bio jako mali, njegova majka Novka preminula je od tuberkuloze, a kad mu je bilo samo devet godina, njegova oca Jovana, oficira, strijeljali su tijekom Drugog svjetskog rata. 

Dragomir je završio srednju školu za preradu mesa, voća i povrća u rodnom Kragujevcu, a nakon mature se zaposlio u tvornici konzervi Crvena zvezda. 

"Po profesiji sam zanatlija. Imam kvalifikaciju stečenu u STŠ Kragujevac, kemijsko-tehnološki odsjek. Glumom sam se počeo baviti po potrebi službe, u kragujevačkoj tvornici konzervi Crvena zvezda. Zatim sam preko amaterskog kazališta Sveta Mladenović došao u Kragujevačko narodno kazalište, čiji sam član dugo bio", ispričao je Gidra u jednom intervjuu početkom sedamdesetih.

Navodno su mu tadašnji kolege zajedničkim snagama skupili novac kako bi mogao otići u Beograd upisati Akademiju, na koju je upao iz prvog pokušaja. 

Apsolvirao je na Akademiji za pozorište, film, radio i televiziju u Beogradu, a od 1964. do 1966. bio je član Jugoslovenskog dramskog pozorišta.

Snimio je brojne filmove poput "Valter brani Sarajevo", no slavu mu je donijela uloga Žike Pavlovića u deset dijelova filma "Lude godine".

Umro je 11. studenog 1993. godine, na Vojnomedicinskoj akademiji (VMA) u Beogradu, od raka jednjaka.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara