Južna Koreja: Položio vozački iz 272. pokušaja

MOTO jednog južnokorejskog vozača mogao bi biti "ako ne uspiješ isprve, pokušavaj i dalje sve dok ne uspiješ, makar to bilo 272 puta", a brojka se odnosi na broj njegovih pristupa na usmeni dio vozačkog ispita.

Seo Sang-moon iz zabačenog mjesta u jugoistočnom dijelu zemlje koji će uskoro navršiti 70, nepismen je, kao i ostali članovi njegove obitelji što mu je onemogućilo učenje iz priručnika. Zato je Seo odlučio početi redovito izlaziti na usmene ispite nastojeći tijekom svakog od njih ponešto naučiti, jer su mu članovi komisije svaki put postavlili drukčije pitanje.

Svaki put kad bi "pao" na usmenom ispitu, znao je, kako sam kaže, nešto više, a nakon 271. puta njegovo je znanje bilo dovoljno da u 272. pokušaju postigne minimalan rezultat i položi ispit.

Osim Sea, njegovu su se uspjehom radovali članovi ispitne komisije. "Dolazi nam već pet godina i postao nam je vrlo drag", rekao je jedan od njih.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Seo kaže kako je sada spreman za praktični dio vožnje te se sa suprugom već dogovara o tipu automobila što će ga kupiti kada dobije vozačku dozvolu. "Vožnja je malo komplicirana. Ali nakon 272 izlaska na usmeni dio ispita čega da se bojim?", kaže Seo.


Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara