Kad je osnovao tvrtku nitko ga nije shvaćao ozbiljno, danas ima milijarde

Kad je osnovao tvrtku nitko ga nije shvaćao ozbiljno, danas ima milijarde
Foto: Razer

KAD JE prije nešto više od 13 godina pokretao tvrtku za proizvodnju gamerskih dodataka, nitko ga nije shvaćao ozbiljno, no Min-Liang Tan iz Singapura sve ih je razuvjerio i danas je težak milijarde kuna.

Tan kaže kako su mu ljudi govorili da je to "dječja igra" te da nitko nije htio ući u industriju, prenosi CNN. Danas, njegova tvrtka Razer jedan je od najvećih proizvođača hardvera i softvera za igranje na svijetu, s tržišnom vrijednošću od oko 1,6 milijardi dolara.

Veliki dio njegovog uspjeha ostvaren je zbog ranog ulaska u esport, industriju u kojoj se profesionalni igrači natječu za novac i fanove.

Razer dizajnira proizvode kao što su slušalice, kontroleri i tipkovnice. No sve je počelo 2005. godine zahvaljujući mišu dizajniranom posebno za igrače.

"Rekli smo da ćemo smisliti nešto što će pojesti sve miševe na tržištu", rekao je Tan. "Pa smo svoj prvi miš nazvali Razer Boomslang, po afričkoj zmiji."

Futuristički dizajn Boomslanga izdvojio ga je od drugih produkata u to vrijeme. Razer ga je prodavao sa sloganom koji će definirati brend u nadolazećim godinama: "Od gejmera, za gejmere."

Tijekom godina Razer je razvio stotine proizvoda uključujući laptope i pametne telefone. Cilj tvrtke je zadovoljiti zahtjeve za brzim i ultraosjetljivim proizvodima, koji su bitni u esport događajima gdje najmanje kašnjenje može igrače koštati igre.

"Govorimo o događanjima s desecima milijuna dolara novčanih nagrada, gdje bi pobjeda ili gubitak mogli biti pitanje tek jedne milisekunde, može li netko može brže kliknuti", rekao je Tan.

Tvrtka nastavlja s novim i poboljšanim verzijama svog prepoznatljivog gamerskog miša. Najnoviji je Mamba Hyperflux, koji se bežično napaja iz svoje podloge.

Razer danas ima više od 1500 zaposlenika, s dvostrukim sjedištem - u Singapuru i u San Franciscu, dok urede ima diljem svijeta. Ipak, još uvijek mora uvjeravati investitore.

Prihod tvrtke porastao je za 39% na 274 milijuna dolara u prvoj polovici 2018. godine, no tvrtka još uvijek gubi novac. Tijekom protekle godine dionice su im izgubile gotovo 60% vrijednosti. To je utjecalo i na Tanovo bogatstvo. Nekad je Tan bio najmlađi samoostvareni milijarder u Singapuru, no prema Forbesu, prošle godine neto vrijednost snižena mu je na oko 690 milijuna dolara.

Unatoč konkurenciji poput Logitecha, Tan je uvjeren da pred Razerom stoji blistava budućnost. Kaže kako potražnja za naprednim proizvodima za igre raste, potaknuta popularnošću esporta.

Ove godine, online igranje će se pojaviti s drugim sportovima na jugoistočnim azijskim igrama u Manili, ključnoj prekretnici za industriju. Razer je već označio svoj teritorij kao službeni gaming sponzor događaja.

"To je ozbiljan posao sada pa puno ulažemo u njega", rekao je Tan.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
;
Učitavanje komentara