Kad vidite što jedu učenici diljem svijeta, onaj sendvič iz šibenske škole će vas ljutiti i više

Kad vidite što jedu učenici diljem svijeta, onaj sendvič iz šibenske škole će vas ljutiti i više

Foto: Šibenik.in/Instagram

KRAJEM rujna pojavila se fotografija sendviča koji djeca u jednoj osnovnoj školi u blizini Šibenika dobivaju za užinu, a koji se sastoji od peciva i dvije kriške salame. BrightSide je sada sastavio galeriju fotografija školskih ručaka djece iz zemalja diljem svijeta i vjerujte nam, kad vidite te fotografije, prizor iz šibenske osnovne škole ljutit će vas još i više. 

Južna Koreja

Južna Koreja ima jedan od najboljih školskih prehrambenih programa na svijetu. Najviše mjesta na pladnju u školskim obrocima zauzimaju riža i juha, a manje "sekcije" su rezervirane za salate, morske plodove, povrće i voće. Mršavija djeca dobivaju dodatak ribljeg ulja u posebnoj žličici. 

Japan

Japan ima sličan školski prehrambeni program kao Južna Koreje - riža, vruća juha, perad ili riba, salata i mlijeko. Djeca ne smiju nositi svoju hranu u školu dok ne krenu u srednju školu. Ne postoje aparati sa slatkišima u školama, a učenici ne jedu u kantinama, već oblače bijele kute i nose ručak u učionicu, gdje jedu.

Velika Britanija 

 

Objavu dijeli Suzy (@suzaie78)

Krumpir, mrkva, riža, salata, voće i vafli s čokoladom samo su neki od čestih namirnica koje mladi Britanci ručaju u školi. Ipak, većina škola u Velikoj Britaniji ima ograničen budžet pa djeci nerijetko nude i fast food. O tom problemu često je govorio Jamie Oliver koji je snimio i serijal emisija u kojem je školske kuharice učio kako pripremiti zdravu hranu u granicama njihovog budžeta.

SAD

Školski obroci diljem SAD-a se razlikuju, a mnogi učenici nose obrok od kuće u takozvanim "lunchboxevima". Ipak, učenici u većini škola imaju veći izbor jela u kantinama, no često im se ipak prigovara da se nerijetko tu radi i o fast foodu.

Francuska

Mnoštvo povrća, sir, meso, mrkva, kriška kruha te obavezno voće. Pauza za ručak u ovoj zemlji može biti dugačka i do sati ili dva vremena, a djeca u to vrijeme mogu otići ručati i doma.

Finska

U Finskoj je planiranje školskih obroka veoma ozbiljno shvaćeno. Svaki učenik dobije obrok i ujutro i navečer, uz ručak. Djeca u kantinama imaju veći izbor jela, a svaka škola uz standardne menije ima i posebno pripremljena jela za djecu s alergijama ili bilo kakvih drugim prehrambenim preferencijama, zdravstvene ili druge prirode. Fotografija prikazuje mesne okruglice s umakom, krumpir, muesli i salatu.

Mađarska

 

Objavu dijeli Magyar Menza (@magyar_menza)

U većini škola u Mađarskoj djeca dobivaju prilično obilne obroke za ručak. Fotografija prikazuje juhu, grah s piletinom te orašaste plodove za desert.

Izrael

 

Objavu dijeli Polina 🌷 (@little_orli)

I u Izraelu se pazi da se djeca zdravo hrane pa je tako jedan od standardnih školskih obroka tamo svježe voće, proteinska pločica, sendvič (koji uključuje povrće) te nekoliko gumenih bombona za desert.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara