KAKO MIRIŠE BOŽIĆ?

Božićno ozračje može se svesti na tri ključna "sastojka": svijeće, božićne pjesme i miris cimeta, zaključili su britanski znanstvenici. L

Božićno raspoloženje, ustanovili su nakon istraživanja, potiče kombinacija zapaljenih svijeća, veselih božićnih pjesama i miris cimeta.

U istraživanje su uključeni dobrovoljci kojima su pokazani božićni prizori te su izloženi tipičnim zvukovima i mirisima u različitim kombinacijama. Ispitanici su morali odgovoriti koliko i uz koju kombinaciju najjače osjećaju božićnu atmosferu te je ocijeniti od 1 do 10.

Najuspješniju ponuđenu kombinaciju, koja je dobila ocjenu 7,3, činile su zapaljene svijeće, božićne pjesme i miris cimeta, drugo mjesto, s ocjenom 6,2, osvojila je kombinacija svijeća, božićnih pjesama i mirisa naranče. Najneuspješnijom pokazala se kombinacija svijeća, klasične glazbe i mirisa bora koja je dobila ocjenu 2,95.

Nakon toga su dobrovoljci bili smješteni u zasebne sobe u kojima im je ponuđena pita od jabuka. U jednoj od prostorija na stolu su se uz tanjur s pitom nalazile zapaljene svijeće, osjećao se miris cimeta i čule su se božićne pjesme, a u drugoj su sobi pokraj tanjura s kolačima također bile zapaljene svijeće, no čula se klasična glazba, a soba je mirisala na bor.

Nakon deset minuta dobrovoljci iz sobe s prvom kombinacijom pojeli su 20 komada božićnog kolača, a oni u prostoriji s drugom kombinacijom 13 komada, što je znanstvenicima na čelu s profesorom Michaelom Brammerom, čija je tvrtka Neurosense provela istraživanje, potvrdilo prethodno dobivene rezultate.

"To je zato što su dobrovoljci u prvoj prostoriji jače osjećali božićnu atmosferu od onih u drugoj", zaključio je Brammer. "Sve donedavno znanstvenici su u istraživanjima bili usredotočeni na jedno osjetilo, no ovo istraživanje jasno je pokazalo da raspoloženje kod pojedinca u određenim situacijama ne ovisi o podražaju jednog osjetila, nego o podražaju više osjetila", zaključio je dr. Charles Spence, profesor eksperimentalne psihologije Sveučilišta u Oxfordu.

(Hina) mh dgk

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara