Kako se brzo rashladiti kad su temperature paklene

Kako se brzo rashladiti kad su temperature paklene

Foto: 123rf/FAH

METEOROLOZI najavljuju toplotni udar, a liječnici savjetuju da ne izlazite između 10 i 17 sati. Što učiniti kad se probudite, a već je toliko vruće da je gotovo nemoguće živjeti? Donosimo savjetnik kako se rashladiti bez klime.

Pripremiti za pakleno vruć dan valja se od jutra, a najlakše je započeti dan mlakim tušem. Hladan tuš donosi tek trenutno ohlađenje nakon kojeg može biti samo gore.

Nakon tuširanja na tijelo je dobro nanijeti losion ili kremu koja se, po mogućnosti, hladila u frižideru. U tom slučaju, kad ih nanosite bit će hladni i ugodni za vašu kožu.

Hidratizacija je izuzetno bitna – hladna voda, ledena kava, vode s okusima, primjerice, limuna ili grejpa...

Rashladite se. Stavite noge u kantu ili u dječji bazen. Na vrat stavite mokri ručnik. Ili boce smrznute vode koje možete omotati krpom kako ne bi bile prehladne.

Polijevajte zglobove hladnom vodom barem deset sekundi. To će vam ohladiti čitavo tijelo barem na sat vremena.

Spustite se u najnižu prostoriju i legnite na pod, hladni zrak uvijek je najniže.

Mali jastuk omotajte u plastične vrećice i stavite ga u frižider. Omotajte ga u plastične vrećice jer tako na njemu neće biti leda, a bit će hladan i savršeno ugodan.

Možete isprobati i sljedeći trik. Čistu čarapu napunite rižom, zavežite je i stavite u frižider. Kad idete spavati, stavite je blizu vrata ili čela kako bi vas rashladila. Ako čarapa bude prehladna, omotajte je tankom krpom ili komadom tkanine prije nego što dođe u dodir s vašom kožom. 

Pazite na prehranu. Jedite smrznuto voće, zdravije je od sladoleda, a ima jednako dobar efekt. 

Napravite si lizalice od voća - dovoljno je ubaciti voćni sok i svježe voće u kalup i smrznuti. Eksperimentirajte sa sastojcima do mile volje. 

Začinjena hrana dobra je za organizam – oznojit će vas više, a tijelo će vam nakon toga biti hladnije.

Razmišljajte o nečem hladnom, čitajte knjigu o penjanju na planinu ili slične tematike. Možda vam fizički neće biti hladnije, ali autosugestija je moćan alat i mogli bi se osjećati hladnije.

Rashladite kuću. Napravite kućnu klimu. Uzmite ventilator, napravite led i namjestite tako da zrak puše preko leda.

Promijenite posteljinu, izbor bi se trebao svesti na lagani pamuk ili nešto svileno. 

No, na kraju dana, najbolje se držati hlada, suzdržavati od velikih fizičkih manevara i uživati u nekoj aktivnosti koja će vas zaokupiti.

Što preporuča Hrvatski zavod za javno zdravstvo možete provjeriti ovdje.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara