Kako se pobrinuti da vaše dijete bude adekvatno zbrinuto u vrtiću?

Kada vrlina postaje mana?

Mnoga djeca nose igračke sa sobom od kuće, pa ih izgube u vrtiću. Na kraju je vrtić pun tuđih igračaka. Međutim, ta djeca moraju na nečemu i spavati. Budući da je ionako malo prostora za igru, najčešće djeca spavaju na najjeftinijim običnim spužvama ili mrežama. Osim što su neudobne, iste medicinski nisu adekvatne. Na takve mreže trebalo bi staviti dodatne spužve kako bi djeci bilo udobno. Provjerite na kakvim krevetićima spava vaše dijete i ukoliko primjetite da uvjeti nisu zadovoljavajući - budite glasni i recite to.

Što se osoblja tiče, u nekim vrtićima nalazi se tim stručnjaka koji prate djecu u razvoju, dok u nekim vrtićima taj posao obavlja tek jedna odgojiteljica. Problem nastaje tamo gdje ga ne bi trebalo biti, a to je kada vrlina postaje mana. Ukoliko je vaše dijete mirno, dobro ili povučeno - postoji mogućnost da ono neće biti presvučeno, nahranjeno ili jednom riječju - zbrinuto. Ako vaše dijete sjedi poslušno u kutu, velika je vjerojatnost da ga nitko neće uočavati jer ne radi probleme, a odgojiteljica se neće baviti s njime jer je ono "dobro i ništa mu ne nedostaje“. To i nije toliko čudno jer je logično da se jedna osoba fizički ne stigne baviti sa tridesetoro djece, nego rješava samo one problematične.

Što se može učiniti?

Zapravo, teško je reći sto se može učiniti s obzirom da se ne može boraviti s djetetom u vrtiću kako bi se dobila prava slika stvari. Starija djeca reći će što su radili u vrtiću i kako se osjećaju, ali djeca koja su u jaslicama teško da će moći objasniti situaciju ili vidjeti ikakvo zlo u tome.

No, postoji nekoliko trikova koje možete napraviti. Ako sumnjate da vaše dijete nije adekvatno zbrinuto, možete napraviti nekoliko jednostavnih radnji koje će, doduše, oduzeti više vremena odgajateljici, ali barem ćete znati da su neke mjere poduzete. Za početak, pelene. Ako mislite da vaše dijete u vrtiću ne presvlače dovoljno tj. ako sumnjate kada dođete kući da je ta pelena ista od one koju ste mu stavili ujutro, napravite jednostavnu stvar - obilježite pelene. Na njih napišite ime djeteta i brojeve. Tako ćete barem malo biti sigurniji, a odgojiteljice se neće usuditi stavljati pelene s imenom vašeg djeteta na tuđe dijete.

Također, odredite jedan prehrambeni proizvod koji mislite da bi zadovoljio minimalne potrebe vašeg djeteta. To može biti neki puding, krema, jogurt ili pecivo. Svejedno je o čemu se radi. Ono što je bitno je da naglasite kako vaše dijete iz nekog razloga to "mora“ pojesti. Recite da je naviklo ili da je to neko Vaše uvjerenje, ali bitno je da ono to mora pojesti. Po mogućnosti koristite nešto što vam se mora vratiti, npr. tanjurić ili flašicu kako bi se uvjerili da proizvod nije završio tko zna gdje.

Budite uporni jer upornost je najvažnija. Iako možda niste osoba koja stvara probleme, budite sigurni da bi u ovom slučaju to moglo biti od koristi. Ako se stalno žalite, ispitujete, zbrajate potrošene pelene i slično, možda Vi nećete biti miljenica odgojiteljica (ionako niste prijateljice), ali ćete barem biti mirniji sljedeći puta kada dijete ostavite u tuđim rukama.

Al.H.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara