Kamo s milijardu mobitela?

Kamo s milijardu mobitela?
PRIJE petnaestak godina utopija, prije desetak igračka privilegiranih, danas jedna od najraširenijih i najnedomjestivijih naprava mobilni telefon ili jednostavnije mobitel!

Napravica koja stane u džep, u žensku torbicu, za pas, osvojila je svijet da bi se sada svijet počeo pitati - kamo sa isluženim mobitelima? Pitanje nije retoričko, jer danas u svijetu ima oko milijardu mobilnih telefona. Ako se još uzme u obzir da Amerikanci u prosjeku svakih 18 mjeseci mijenjaju ovu napravicu, onda nije teško zaključiti koliko je to težak problem za sve koji žele sačuvati zdrav prirodni okoliš. Godine 1995. u SAD je bilo 340 tisuća mobitela, da bi ih prošle godine bilo 128 milijuna! To, prema istraživanjima američke Agencije za očuvanje okoliša - EPA, znači 65 tisuća tona elektronskog otpada godišnje. Prema većini stručnjaka rješenje je u vraćanju isluženih mobilnih telefona proizvođačima koji bi imali obvezu njihove razgradnje. U Australiji su takvu obvezu proizvođača već ozakonili. Nema sumnje da isti problem već sada kuca i na hrvatska vrata.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Još uvijek nitko nije posve nedvosmisleno odgovorio na pitanje: Kamo s ovim "elektronskim ročnikom" nakon odsluženja njegova roka?

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara