Kampanja u SAD-u za spas Hemingwayove kuće na Kubi

FINCA Viga, kuća u kojoj je Ernest Hemingway stanovao na Kubi 20 godina i gdje je napisao "Starac i more" upisana je u četvrtak na popis 11 američkih ugroženih povijesnih mjesta.

"Strukturalna nestabilnost i štete izazvane lošim vremenom jako su je uništile i stručnjaci drže da će biti potrebno hitno spašavanje", kaže se u priopćenju Nacionalne zaklade za zaštitu povijesnih spomenika.

Zaklada, na čijem se popisu nalazi 168 ugroženih mjesta i spomenika, dobila je odobrenje američke vlade unatoč trgovinskom embargu SAD-a tom otoku, precizira priopćenje.

Prvi puta Zaklada upisuje na svoj popis mjesto koje se ne nalazi na nacionalnom tlu. Ekipa američkih arhitekata dobila je odobrenje američke vlade za odlazak na Kubu da pokrene projekt restauracije kuće u suradnji s kubanskim ahitektima, dodaje tekst.

Kuću je 1886. sagradio jedan katalonski arhitekt. Hemingway je u njoj živio od 1939. do 1960. Osim romana "Starac i more" tu je napisao i "Kome zvone zvona".

Jedna republikanska zastupnica s Floride kritizirala je tu odluku i rekla da je "100 posto protiv korištenja američkih sredstava za uređenje vlasništva u terorističkoj zemlji poput Kube". 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara