Kao dijete bio je beskućnik, a sad će na Harvard i ima poruku za sve kojima je u životu teško

Kao dijete bio je beskućnik, a sad će na Harvard i ima poruku za sve kojima je u životu teško
Foto: Fox 26 Houston

KAD JE bio dijete, Richard Jenkins iz Philadelphije često je dizao ruku na satu pa su ga nasilnici počeli zvati "Harvard".

Iako su mu se rugali, ispostavilo se kako su bili u pravu - Hendricks je završio na Harvardu i to nakon teškog djetinjstva tijekom kojeg je dvije godine bio bez doma.

Jenkins (18) je tijekom odrastanja bio suočen s mnogim problemima, uključujući siromaštvo, hitne medicinske slučajeve te uznemiravanje od svojih kolega. No te prepreke pretvorio je u motivaciju da stvori bolji život za sebe i svoju obitelj.

On i dvojica mlađe braće bili su beskućnici dvije godine nakon što je njihova majka izgubila dom. To ih je prisililo da se presele u Tennessee, zatim na Floridu, prije nego su se vratili u Philadelphiju. 

Sjeća se da je živio u skloništu za beskućnike tijekom šestog razreda, kad je shvatio da bi akademsko obrazovanje moglo biti njegov izlaz. "To me je natjeralo da shvatim kako moram nešto loviti", rekao je za CNN. "Bez obzira na sve, ne mogu si dopustiti da ikad više prolazim kroz to. Ne mogu dopustiti da moja braća ili mama prolaze kroz to kad budu stariji."

Iako mu je učenje i prije toga bilo prirodno, Jenkins je počeo marljivije učiti te dobivati dobre ocjene. Izdvajao se na satovima i počeo je razvijati jak interes za tehnologiju. Iako je imao problema s jakim migrenama, zbog kojih je tijekom prve godine završio u bolnici, to ga nije zaustavilo. 

Kad je njegova majka saznala kako postoji otvorena pozicija za nadarene učenike u Philadelphiji, odmah ga je ohrabrila da je upiše, što se ispostavilo kao pun pogodak.

Kad je došlo vrijeme za prijavu na fakultete, Jenkins je odlučio aplicirati na Harvard, a uspio se upisati s punom stipendijom. Maturirat će sljedeći mjesec kao najbolji učenik svoje generacije te planira studirati računalne znanosti, a poseban interes gaji za umjetnu inteligenciju.

Njegov kum u međuvremenu je pokrenuo GoFundMe kampanju kako bi mu pomogao osigurati neophodno, a on sam već je najavio kako će tijekom studiranja raditi.

Jenkins, s obzirom na svoj naporan i težak put, ima i savjet za drugu djecu koja imaju velike snove. "Dolazit će vrijeme kad ćete se osjećati sputanim i kad nećete htjeti nastaviti svojim putem, ali dok god se držite plana, bit ćete u redu", govori.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara