Karta najčešćih prezimena u Europi: Najčešće hrvatsko prezime "okupiralo" je još jednu zemlju

Karta najčešćih prezimena u Europi: Najčešće hrvatsko prezime "okupiralo" je još jednu zemlju

Foto: Jakub Marian

ČEŠKI lingvist, matematičar i umjetnik Jakub Marian napravio je još jednu infografiku, a nakon što se pozabavio inteligencijom naroda Europe, ovog puta odlučio je predstaviti najpopularnija prezimena starog kontinenta. Uz mapu s prezimenima, napravio je još jednu koja prikazuje značenja tih prezimena.

U Hrvatskoj je najpopularnije prezime Horvat, koje zapravo znači Hrvat. Ono što je zanimljivo jest da se isto prezime u različitim oblicima pojavljuje i u Slovačkoj (Horváth). U Hrvatskoj prilično često prezime Novak, najpopularnije je u čak tri države, Sloveniji, Poljskoj i Češkoj. Prezime Ivanov najčešće je prezime u Bugarskoj, Bjelorusiji i Estoniji.

"Proveo sam brojne sate guglajući, pokušavajući pronaći statistike na jeziku kojim govorim (jer naravno ne govorim svim jezicima država koje su na mapi) i prevodio uz pomoć rječnika. Polazna točka bio mi je članak na Wikipediji, no brojni podaci iz njega nisu imali navedeni izvor ili su naprosto bili potpuno krivi tako da sam uvijek tražio primarni izvor", rekao je Jakub Marian za Indy100.

Nakon što je pronašao točna prezimena, pokušao je pronaći i njihove odgovarajuće prijevode, a to je napravio pomoću etimoloških i genealoških rječnika.

"Nažalost većina toga što se može naći na internetu je netočno ili nepotpuno pa se nekoliko manjih grešaka (ili preciznije, nepotpunih unosa) potkralo na karti. Tu se pokazalo korisnim imati pratitelje iz cijelog svijeta, koji su me vrlo brzo upozorili na netočnosti i uputili na relevantne izvore na njihovom jeziku", rekao je.

Potom je naveo najzanimljivije stvari koje je uočio radeći karte, poput toga da Island i dalje funkcionira po patronimskom sustavu.

"To je sustav po kojem se prezime djeteta određuje prema imenu oca i to je jedina zemlja koja se nije prebacila na sustav obiteljskih prezimena na koji smo mi ostali navikli. Taj je sustav bio vrlo čest u nordijskim zemljama prije nekoliko stoljeća, zbog čega danas gotovo sva prezimena u Danskoj, Norveškoj i Švedskoj završavaju sa -son ili -sen, što znači sin. Osim toga zanimljivo je da je u Slovačkoj najčešće prezime mađarski naziv za Hrvate, koji je pak posuđen od Hrvata. U Slovačkoj je čak 30 puta više ljudi koji s prezimenom koje znači Hrvat nego što je stvarno Hrvata u Slovačkoj", rekao je. 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara