Kina slavi dan zaljubljenih

Kina slavi dan zaljubljenih
Foto: Laura Volarić Horvat

DANAS se u Kini slavi Valentinovo, Qixi. Svake godine održava se 7. srpnja po Mjesečevom kalendaru.

Javlja nam to naša čitateljica, Karlovčanka Laura Volarić Horvat, koja sudjeluje s ukupno 60 sudionika iz 15 zemalja  u trotjednom volonterskom projektu u organizaciji Ureda za strane i prekomorske odnose Narodne vlade Okruga Jinhua. U današnju je proslavu i sama bila uključena.

Danas su se sudionici upoznali sa Qixi tradicijom starom oko 2000 godina, još od dinastije Han, a prema predaji na današnji se dan ljubavnici sastaju jer su svrake, koje su simbol sreće, omogućile put jednom prema drugom preko Mliječne staze, koja ih je cijelu godinu u tome onemogućavala.

Postoji desetak običaja koji se vežu uz današnji dan. Iako se više ne prakticiraju, i dalje postoje kao priče. Neke od njih su sljedeće: djevojke moraju plesti pletivo ispod mjesečine i moliti djevicu pletenja Zhi Nu da im podari najveće vještine pletenja.

A što se plete? Oblaci. Zato je toliko teško ljubavnicima da se sastanu, ali svrake su tu da sve raspletu, i oblake i ljubavne prepreke.

Djevojke moraju uhvatiti pauka koji nosi sreću i vidjeti čiji je pauk napravio najljepšu mrežu, a mreža opet simbolizira dugoročnu sreću.

Djevojkama je nadalje zadatak postaviti iglu za pletenje na površinu vode tako da ne potone a da se na dnu vidi sjena igle. Kada to uspiju, moraju protumačiti što ta sjena predstavlja, a ona koja je u tome najuspješnija, dobiva neku titulu.

Jedan je od običaja i da cijela obitelj mora svu svoju odjeću i knjige izložiti cijeli dan na sunce kako bi pokazali svoje bogatstvo – ako obitelj ima mnogo dobrih knjiga i odjeće, to je dobra obitelj.

Muškarci se moraju moliti Kui Xingu, bogu književnosti za što bolje rezultate na ispitima. Naravno da tako nije bilo tako prije dvije tisuće godina, ali običaj se prilagođavao vremenu, pa su danas neki od popularnih običaja i zajednička online kupovina, večera ljubavnika u restoranu, zaručivanje ili vjenčanje. Mogu se pokloniti i ruže, a najbolje ih je pokloniti devet, jer to znači da će ljubav dugo potrajati. Zašto? Zato što se broj 9 u kineskom čita jednako kao i izraz za „jako dugo“.

U drevnom selu Songxi, starom 1.800 godina, sudjeluju i dvije Hrvatice, u sklopu čega su danas u rano jutro zajedno s ostalim sudionicima i sudionicama, obučenim u tradicionalne haljine, posadile drvca i u zemlju s njima zakopale svoje iskrene želje, dok se navečer Qixi nastavio krijesom uz čitanje ljubavnih pjesama. Tako je danas u Kini Laura Volarić Horvat uz tradicionalni krijes čitala Pupačićevu pjesmu Zaljubljen u ljubav, na hrvatskom jeziku, uz tiskani prijevod, bolje reći prepričan sadržaj, na engleskom i kineskom jeziku.

Na svojim su jezicima ljubavnu poeziju uz vatru čitali i sudionici iz  Francuske Njemačke, Češke, SAD-a, Malawija, Gane, Indije, Izraela, Rusije, Ukrajine, Bugarske, Poljske, Kolumbije i Etiopije.

Svrha projekta je širenje popularnosti i svijesti o tradicionalnom načinu života kakav se vodi u Kini, a naša nam sugrađanka kroz izvještavanje, u grupi za izvještavanje, približava njihove doživljaje i spoznaje, te ujedno predstavlja svoju Karlovačku županiju, običaj destiliranja voća za rakiju, šljivovicu, pripremat će u jednom danu hrvatske specijaliteta za ručak, recitiranjem ljubavne poezije Hrvatsku približava također malo svijetu, te kao studentica engleskog jezika lektorira članke drugih sudionika, kojima je to potrebno, a koji se upućuju u svijet. Između ostalog naučila je saditi rižu.
 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
;
Učitavanje komentara