Kineska kopija BMW-a X5 debitira u Frankfurtu

Kineska kopija BMW-a X5 debitira u Frankfurtu

KINEZI ne odustaju od osvajanja Europe. Debakli na testovima, manjkava sigurnost i negativne kritike u brojnim medijima nisu razuvijerile kinesku auto-industriju. Naprotiv, Kinezi su se osokolili i udarili na najjače europske adute, zaštitna lica autosvijeta Starog kontinenta.

Još se uvijek dobro sjećamo kineske kopije Smarta, koja je već bila na vratima Europe. Dolazak je spriječio sam DaimlerChrysler zaprijetivši tužbom. Međutim, pojavio se novi igrač još drskiji i jednako anoniman poput neslavno skončanih kineskih prethodnika.

Za početak recimo kako će u Frankfurtu debitirati kineska marka Shuanghuan i predstaviti dva nova modela, Noble i CEO. Iako već imena daju naslutiti kako se radi o kopijama, pravi problem leži u izgledu dvaju noviteta.

Noble je jeftina kopija Smarta, koja će se u Njemačkoj prodavati po cijeni od 7.000 eura, dok je CEO ništa drugo doli SUV model dizajnerski vrlo sličan BMW-ovim terencima X5 i X3.  Ustvari, sličnost je tolika da bavarska tvrtka planira tužiti zastupnika kineske marke i spriječiti njen nastup na frankfurtskom salonu, kao i samu komercijalizaciju modela u Europi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Da stvar bude gora po Kineze, sporni model sprijeda neodoljivo podsjeća na GM-ov novitet (Opel Antara - Chevrolet Captiva), pa ne bi čudilo da i svjetski gigant broj 2 odapne koju otrovnu strelicu. Imati protiv sebe BMW, Mercedes i GM nije mala stvar, no Kinezi se ne daju i bez straha promoviraju svoje novitete pod geslom "Fly your character - Run with your heart".

Iako se stječe dojam da kineski proizvođači automobila nasrću poput kamikaza, za očekivati je da će Europa kad tada morati otvoriti vrata. Svima je jasno da Kinezi brzo uče, puno brže od Japanaca i Korejaca.

M.N.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara