Kirk Douglas je borbom protiv crnih lista razbjesnio desničare

Kirk Douglas je borbom protiv crnih lista razbjesnio desničare
Foto: Getty Images/Guliver Image

KIRK DOUGLAS bio je holivudska legenda i zapravo je teško uopće nabrojiti sve njegove legendarne uloge iako će ga mnogi vezivati prvenstveno uz ulogu Spartaka u istoimenom holivudskom klasiku.

"Za svijet je bio legenda, glumac iz zlatne ere filmova koji je proživio svoje zlatne godine, humanitarac čija se predanost pravdi i ciljevima u koje je vjerovao pretvorila u standard kojem mnogi od nas streme", napisao je njegov sin Michael na Instagramu.

Međutim, priča o Douglasu kao borcu za pravdu u današnje je vrijeme pomalo u sjeni njegovih glumačkih dostignuća iako je odigrao bitnu ulogu u jednoj od najmračnijih faza Hollywooda.

Douglas nikada nije bio fan holivudskog sustava studija, a sedmogodišnje ugovore koje su glumci potpisivali sa studijima često je uspoređivao s ropstvom. Bio je ispred svog vremena, a 1955. osnovao je i vlastitu produkcijsku kompaniju i dao joj ime po svojoj majci - Bryna Co. Među filmovima u njegovoj produkciji našli su se i Kubrickov klasik Paths of Glory, The Vikings i Spartacus.

Douglas i Trumbo

I upravo u slučaju Spartaka došlo je do zanimljive priče u kojoj je Douglas pomogao talentiranom scenaristu koji se našao na holivudskoj "crnoj listi" zbog povezanosti s komunistima. Scenarist Dalton Trumbo bio je samo jedna od mnogobrojnih žrtava makartizma, perioda u kojem je republikanski senator Joseph McCarthy od 1950. vodio žestoku protukomunističku kampanju pod izgovorom da su najveći američki državnici i intelektualci pod utjecajem komunista i njihovih agenata.

Douglas ga je i prije Spartaka angažirao tajno, a scenarije je morao potpisati drugim imenom jer Trumbo je proveo deset mjeseci u zatvoru nakon što je odbio surađivati s vlastima u identificiranju i hvatanju potencijalnih "američkih neprijatelja".  

Radeći pod pseudonimom, Trumbo je čak osvojio i dva Oscara za Roman Holiday i The Brave One, ali Spartak je sve promijenio. Bio je to trenutak kada se Douglas odlučio direktno boriti protiv ideje crnih lista.

Iako je scenarij Universalu predstavio s potpisom producenta Edwarda Lewisa, tijekom snimanja odlučio je da se radi o nepravdi koju više ne želi tolerirati. Trumbu je otvoreno najavio da će, čim film snime, svima obznaniti da je upravo Trumbo napisao scenarij.

Douglas i Preminger

Mnogi u industriji u to su vrijeme dobro znali da je autor scenarija upravo Trumbo, ali sve do kolovoza 1960. Universal je izbjegavao najaviti da će scenarist s crne liste biti potpisan i na špici filma.

Doduše, dogodilo se to sedam mjeseci nakon što je filmaš Otto Preminger najavio da će upravo on potpisati Trumba za svoj film Exodus, a New York Times njegov je potez nazvao "prvim otvorenim suprotstavljanjem holivudskoj crnoj listi".

Spartak se pojavio u listopadu 1960., a dva mjeseca kasnije u kina je stigao i Exodus.

Tijekom godina članovi Trumbove obitelji, ali i mnogi drugi, kritizirali su Douglasa i njegove tvrdnje da je on čovjek koji je "uništio crnu listu" jer prvi je službeno bio Preminger, a i Trumbova udovica Cleo izjavila je da "jedna osoba ne može preuzeti zasluge za ukidanje crne liste": "Iako je isprva bila potrebna podrška principijelnih i hrabrih ljudi poput Premingera i Douglasa, duboko sam uvjerena da je to u prvom redu rezultat samih scenarista s crne liste koji su istu na kraju i slomili."

Ipak, Trumbov sin Christopher za The Times je 2003. izjavio da je Douglas bio presudan za okončavanje crne liste i da mu je njegov otac na tome oduvijek bio zahvalan.

Douglas i crna lista

Bilo kako bilo, svo ovo opiranje sustavu nije završilo bez posljedica za Douglasa koji se našao na udaru desno orijentiranih udruga koje su javnosti uputile poziv na bojkot Spartaka. Douglasa je odlučila kritizirati i zloglasna kolumnistica Hedda Hopper koja je svojim čitateljima dala do znanja da je najbolje da film ne gledaju jer ga je napisala "komunjara".

"Ono protiv čega sam se borio bilo je licemjerje u Hollywoodu gdje su glavešine studija koristile scenariste s crne liste, ali u isto im vrijeme nisu plaćali pun iznos honorara i tjerali ih da koriste pseudonime", rekao je Douglas.

Bilo kako bilo, Douglas je bio i ostao jedan od najmoćnijih glasova u Hollywoodu koji su pomogli stati na kraj sramotnoj praksi koja je zauvijek ostavila crnu mrlju na ostavštini svih koji su bez pogovora sudjelovali u sustavnom uništenju karijera kolega. Jedan od najglasnijih "boraca protiv komunista" svakako je bio i holivudski velikan John Wayne koji je upravo zbog Trumba ušao u otvoreni sukob s Douglasom.

Douglas je 1991. dobio nagradu Roberta F. Meltzera Udruge američkih scenarista za sve ono što je učinio za Daltona Trumba koji je godinama kasnije dobio i zaslužene Oscare za rad na filmovima The Brave One i Roman Holiday.

Kirk Douglas 2012. u intervjuu za Jewish Chronicle izjavio je: "Radio sam u Hollywoodu više od 60 godina i snimio više od 85 filmova, ali najviše sam ponosan na ukidanje crne liste."

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara