Klonovi napadaju

BRZORASTUĆE kinesko gospodarstvo ne preza ni pred čime u zadovoljenju apetita, kako svojih, tako i domicijelnog stanovništva željnog zapadnjačkih atrakcija.
 
U posljednjih nekoliko godina Kina se počela uspješno odmicati od imidža industrijskog replikatora. To je posebno vidljivo u industriji automobila i tehničke robe gdje kopije zamjenjuju domaći brandovi spremni da kvalitetom proizvoda zaigraju globalno. No, posljednji primjer pomalo ruši sve prije rečeno i u neku ruku vraća stvari na početak.


 
Nakon klonova Smarta i BMW-a X5 na redu su došle tržišno manje ozbiljne kopije automobila svjetski priznatih kompanija. Priča je započela počela polovicom godine kada je u siromašnoj unutrašnjosti Kine uočena neobična trokolica vizualno vrlo slična Toyoti Prius, najpopularnijem hibridu na svijetu. Prius je oskvrnut, i to u obliku obične trokolice dostupne za šaku dolara, oprostite rumba.

Proizvodi ju tvrtka QingQi iz provincije Shandong, koja zahvaljujući ugovorima sa Suzukijem i Peugeotom snabdijeva lokalno stanovništvo motociklima. Zanimljivo je da se klonirani Prius ne nalazi u ponudi tvrtke. Ostaje tek nada kako je bar pogon ekološki, najvjerojatnije električni.

Nešto novije informacije kažu kako se ponuda trokolica posljednjih mjeseci razmahala. Tako sada Kinezi mogu uživati u trokolicama koje vizualno podsjećaju na Peugeot 206 i Chevrolet Spark. Ustvari, ide se toliko dalje da se nudi klon klon, pa tako jedna izvedba vizualno prati linije Cherya QQ3, koji je pak kopija prvog Matiza.

Kineske trokolice imaju mnogo sličnosti s puno poznatijom Tatom Nano, reklamiranom kao najjeftiniji automobil na svijetu. Izuzmemo li činjenicu da imaju kotač manje, sve ostalo je uglavnom isto.

Prvi i jedini cilj je omogućiti motorizaciju siromašnih slojeva stanovništva kojima kupovna moć ne ide dalje od mopeda. Tako gledano, ove trokolice se čine komfornim obiteljskim lađama, sigurnim od vanjskih utjecaja i vrlo praktičnima. Recimo i kako se prometala nude u dvije izvedbe motora, električnom i benzinskom u obliku dvotaktnog motora.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara