Kofein opasan poput alkohola?

NAJNOVIJA studija provedena od strane, koga drugog nego američkih znanstvenika, pokazala je kako predoziranje energetskim pićima može imati iste efekte na vozače kao i alkohol.

Naime, vozači koji piju veće količine energentskih pića kako bi ostali budnima, su prema rezultatima te studije, jednako opasni poput onih koji za upravljač sjednu s povišenom razinom alkohola u krvi.

Razlog tome je kofein kojega u energetskim pićima ima na pretek, a koji u većim količinama može uzrokovati grčenje mišića, nepravilan ili ubrzan rad srca te pomanjkanje koncentracije. Drugim riječima, simptomi su slični onima u pijanom stanju.

Svakako valja spomenuti i pretjeranu sigurnost vozača koji pod utjecajem ovakvih pića, nakon prvotno stečene energije, zbog pretjerivanja i velikog napora za organizam vrlo brzo mogu osjetiti još veći umor. Recimo i kako dodatno konzumiranje pića s kofeinom, prema riječima znanstvenika, nema isti utjecaj na tijelo kao prvo, pa stoga ponavljanje procedure "ne pali". Dakle, ništa ne može zamijeniti pravi odmor.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara