Koliko često perete veš? Moglo bi vas iznenaditi koliko biste zaista trebali

Koliko često perete veš? Moglo bi vas iznenaditi koliko biste zaista trebali
Ilustracija: YouTube

PRANJE veša jedan je od kućanskih poslova koji mnoge ne vole i iako je riječ o nužnosti, ne može se poreći da može biti zamorno i dosadno. 

No prema društvenoj aktivistkinji dr. Holly Kaye-Smith s australskog Sveučilišta Western Sydney mogli bismo - i trebali - rublje prati puno manje, piše whimn.com.au.

"Jednostavne promjene u modi i navikama pranja rublja mogu pomoći u borbi protiv klimatskih promjena. Trebaju nam rješenja koja se fokusiraju na ljude (a ne na produkte) kako bismo pomogli okolišu - u principu jednostavne promjene u svakodnevnim rutinama mogu imati veliki utjecaj", kaže.

A jedna od tih malih navika je i pranje rublja. Smith kaže da pranje odjeće koja nije prljava, koristeći štetne deterdžente, i paljenje mašine tijekom cijele godine se zbroji, a mala promjena u tim navikama može imati veliki utjecaj na okoliš.

Koliko često bismo onda trebali prati odjeću?

Dr. Kaye-Smith kaže da ako odjeća ne smrdi i nije umrljana - tad vjerojatno ne treba pranje. Prije nego već bacite u mašinu, ona preporučuje da na umu imate ovo: 

- do 82 % ukupne štete odjeće na okoliš događa se tijekom pranja

- samo 7 % odjeće koju peremo je zapravo prljava, stoga procijenite odjeću prije pranja kako ne biste trošili vrijeme, energiju i vodu uzalud

- potrebno vam je samo jedno dodatno nošenje odjeće prije nego što je operete i teret pranja već vam je gotovo prepolovljen

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara