Koliko vrijedi Roverovo ime?

ODGOVOR je 11 milijuna funti odnosno oko 16,5 milijuna eura. Upravo toliko platio je Shanghai Auto BMW-u prava na korištenje Roverovog imena na novoj-staroj 75-ici, javlja Birmingham Post.

Iako su pojedinosti još uvijek nepoznate, sasvim je sigurno da će Roverovo ime živjeti barem još neko vrijeme. Naime, Shanghai Auto je 2005. godine otkupio tehnologiju Rovera 75. Tako na osnovi 75-ice već dogodine planira razviti novi model vlastitog dizajnerskog izričaja.

Ovime BMW zatvara neslavnu Roverovu agoniju koja je trajala preko pet godina. Nakon što je uvidio da posao s Roverom ne donosi ništa dobra 2000. godine prodaje Rover i pritom zadržava sva prava na korištenje Roverovog imena.

Da pomutnja bude veća, BMW prava na ime nije htio prodati drugom kineskom proizvođaču, tvrtki Nanjing Auto, koji je za razliku od prije spomenute kompanije kupio značajan dio Roverove tehnologije i stekao status novog vlasnika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Isti planira uskoro pokrenuti proizvodnju u američkim pogonima. Prema planovima prvo će oživjeti roadster MG TF, a potom i njihova verzija Rovera 75. Naravno, modeli će dobiti nova imena.

Rezime svega je da je Shanghai Auto vlasnik imena i nekoliko projekata Roverovih modela, dok je Nanjing Auto novi vlasnik kompanije MG Rover.

M.N.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara