Komičar na udaru zbog šale da je Afrika osvojila Svjetsko prvenstvo

Komičar na udaru zbog šale da je Afrika osvojila Svjetsko prvenstvo
Foto: Hina/Instagram

AMERIČKI komičar južnoafričkog porijekla Trevor Noah branio je u četvrtak svoju šalu da je ''Afrika osvojila Svjetsko nogometno prvenstvo'', nakon što ga je kritizirao francuski diplomat.

Komičar Daily Showa komentirao je u svojoj satiričnoj emisiji pobjedu Francuske nad Hrvatskom i osvajanje najvažnije nogometne nagrade. Više od pola francuske reprezentacije ima afričke korijene.

Francuski ambasador u SAD-u Gerard Araud optužio je komičara da negira njihovu ''francuskost'' tako što ih je nazvao Afrikancima, piše BBC.

''Ovo, čak i u šali, legitimira ideologiju da biti Francuz znači biti bijelac'', rekao je Araud u pismu Noi.

''Školovani su u Francuskoj, ovdje su naučili igrati nogomet, i oni su francuski građani. Oni su ponosni na svoju zemlju, Francusku!'' zaključio je veleposlanik.

Daily Show je objavio snimku na kojoj Noah čita pismo i otvoreno raspravlja o tome kako bi se trebao slaviti afrički identitet igrača.

Noah kaže kako razumije ambasadorovu perspektivu i drži da se njegov komentar mogao protumačiti kao ''pridruživanje napadu'' francuskih ultradesničara.

No komičar je raspravu zaključio rekavši da se njegova izjava mora staviti u kontekst: ''Kada kažem da su Afrikanci, ne odričem im pravo na francuski identitet, nego ih samo uključujem u svoj, afrički."

''Nijekanje te dualnosti je nešto s čime se nikako ne slažem'', istaknuo je Noah.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara