Kompjuterski program otkriva autore Biblije i njihov broj

Foto: Ilustracija

BIBLIJA, kao što znamo, nije pala s neba, bar ne doslovno. Skupina tekstova nastajala je postepeno, kako je tko od autora osjetio da kanalizira samog Boga, sve dok sakaćenjima i odbacivanjima dijelova, ovisno o tome tko je vladao i što je htio postići, nismo dobili današnju verziju.

Čitanje između redova - Bog je jedini autor?

Kako prenosi AOL, iz Jeruzalema stižu dobre vijesti - znanstvenici su osmislili algoritam kojim bi se moglo otkriti koliko je autora pisalo pojedine tekstove, kao i ponešto o njihovoj pozadini. Softver analizira stil pisanja i izbor riječi, različite nazive za boga, pa čak i svojevrsne ideološke poruke skrivene između redova. Program ima široko područje primjene - od pomaganja u kriminalističkim istragama do razvoja novih kompjuterskih aplikacija namijenjenih piscima. Biblija, kao velik i kompliciran skup različitih tekstova, predstavlja odličan materijal za testiranje programa.

Za milijune Židova i kršćana jedno od osnovnih vjerovanja je i ono da je sam Bog autor glavnih poruka sadržanih u Tori, odnosno Petoknjižju. U modernija vremena, znanstvenici koji su specijalizirali na analizi Biblije vjeruju da je Svetu Knjigu pisalo mnogo različitih autora, čiji bi se doprinos mogao prepoznati i razlikovati od ostalih - pretpostavka je rezultirala razdvajanjem u dvije glavne linije.

Dvije vrste autora

Prva je skupina tekstova, vjeruje se, napisana od strane osobe ili grupe autora koji su, po svemu sudeći, bili svećenici ili na drugi način povezani s hramom u Jeruzalemu. Druga je linija u potpunosti drugačija, pa je tekst prije puštanja kroz program pažljivo razvrstan. Kad je analiza Petoknjižja dovršena, program je potvrdio pretpostavku o dva različita izvora i njihovu točnost procijenio na oko 90 posto, čime je godine i godine mukotrpnog rada rekreirao u samo par minuta. Za rad su zaslužni Navot Akiva, Nachum Dershowitz i Idan Dershowitz.

Najzanimljiviji su dijelovi u kojima se program razilazi s mišljenjima stručnjaka, kao što je prvo poglavlje Postanka, koje, prema rezultatu, nije stiglo iz pera nekog svećenika. Drugi je primjer Knjiga Izaijina, za koju se smatra da su je napisala dva autora, s time da je druga osoba preuzela nakon Poglavlja 39 - program je potvrdio dva autora, no predlaže da je drugi preuzeo pisanje čak šest poglavlja ranije.

Testiranje programa i njegova primjena

Kako bi se provjerila sposobnost programa da pouzdano i točno sortira i razlikuje slične tekstove, softver je prvo morao položiti mali test - znanstvenici su nasumce izmiješali knjige Ezekijela i Jeremije u jedan tekst, pa ga poslali na analizu. Složili su se da je program posao odradio "gotovo savršeno", pogotovo kad se uzme u obzir da u Bibliji postoji cijeli niz sinonima i različitih riječi i izraza za istu stvar, kao i osjetljivo korištenje veznika "ako", "i" i "ali", čije pogrešno tumačenje ili prevođenje može potpuno izmijeniti originalno značenje rečenice.

"Detektivska" primjena ovakvih programa već je testirana u nekoliko slučajeva - uspješno je identificiran anonimni autor jedne knjige, samo pomoću analize interpunkcije, dok je u četiri od pet slučajeva bilo moguće otkriti je li autor teksta muškarac ili žena. Otkrivanje prevaranata i plagijatora, pronalaženje otmičara pomoću uspoređivanja poruka i eventualno pronađenih tekstova koji bi mogli pružiti dokaze o identitetu kriminalca, pisanje reklamnih materijala za ciljane skupine (prema spolu i dobi), provjera autentičnosti tekstova (i potencijalnog koautorstva) poput Shakespeareovih drama - sve to spada u domenu kojom vlada ovakva vrsta softvera.

Biblija - božanska ili ljudska?

Ono što program neće i ne može otkriti je je li Biblija prava Riječ Božja ili samo čovječja. Tri od četiri člana tima su religiozni propadnici judaizma, koji na ovaj ili onaj način vjeruju kako je Toru Mojsiju u cijelosti izdiktirao jedan autor - Bog.

Za one koji osobna religijska uvjerenja ostavljaju po strani, postojanje različitih stilova kojima su tekstovi pisani sugerira i više različitih autora, dok drugima uvijek preostaje tumačenje da je Bog mogao namjerno koristiti različite stilove. Ipak je svemoguć.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara