Konačan pad repera čija karijera je predugo trajala za sve ono što je napravio

Konačan pad repera čija karijera je predugo trajala za sve ono što je napravio
Foto: Press

VIŠE od 20 godina uznemirujuće priče o slavnom američkom pjevaču R. Kellyju ne prestaju puniti naslovnice svjetskih medija. Ipak, unatoč nizu šokantnih informacija, podrška problematičnom pjevaču nije prestajala. Štoviše, donedavno Kelly je imao više ili manje uspješne turneje, niz suradnji s velikim svjetskim zvijezdama, niz albuma, ali i pokušaja da se opravda pred javnošću.  

Nova dokumentarna serija "Surviving R. Kelly" stigla je u pravom trenutku, kao posljednji udarac karijeri koja je, s obzirom na sve ono što je učinio, trajala predugo. 

Radi se o detaljnom portretu kontroverznog pjevača koji je u dugogodišnjoj karijeri stvorio niz nezaboravnih hitova, ali izazvao i gomilu skandala od kojih smo mnoge već i zaboravili. Brak s 15-godišnjom pjevačicom Aaliyah, snimke seksa s maloljetnicom, optužbe za vođenje seks-kulta, ali i niz bizarnih poteza koji na momente djeluju gotovo sociopatski.

Naime, unatoč optužbama za pedofiliju, R. Kelly se često znao nazivati "The Pied Piper of R&B", što je prilično nespretan nadimak za čovjeka više puta optuženog za pedofiliju. Naime, "Pied Piper" ili "Čarobni frulaš", u prijevodu na hrvatski, priča je o mladiću koji otima svu djecu iz sela i odvodi ih u pećinu gdje ih drži sve dok seljaci ne isplate dug. 

Sve u svemu, priča je mnogo, a novi ih je dokumentarac okupio na jedno mjesto. Ovo su samo neki od detalja iz serijala. 

R. Kelly i njegov brat zlostavljani su kao djeca

Kelly je više puta isticao da ga je kao dijete zlostavljala starija rođakinja. O tome je pisao i u svojoj biografiji "Soulacoaster", a priču je u seriji potvrdio i njegov brat Carey. 

"Ako tvrdi da je zlostavljan, ne mislim da laže. Isto se dogodilo i meni. Zlostavljao me član obitelji i to me potreslo jer nisam razumio što se događa. Znao sam da to nije u redu iako sam tada imao samo šest godina", govori Carey i dodaje: "Rekao sam za to i Robertu koji je moj stariji brat. Kad sam mu to rekao, nije reagirao kao što sam očekivao. Uvjeravao me da se to nije dogodilo. Na kraju sam odustao. Nisam za to rekao ni majci jer Robert je bio test. Da mi je on povjerovao, popričao bih i s nekim starijim."

Srednje škole

Nakon što mu je karijera krenula, R. Kelly, koji je tada bio u dvadesetima, i dalje se nastavio muvati oko srednjih škola gdje bi čekao da završi nastava kako bi mogao razgovarati s djevojčicama. Znao je visiti i u obližnjem McDonald'su gdje je također koristio svaku priliku za druženje s maloljetnicama. 

Članovi njegove ekipe dobivali bi instrukcije da "regrutiraju" tinejdžerice koje imaju pjevačke ambicije i dovedu ih u njegov studio koji je s vremenom postao mjesto razvrata.    

Seksao se s maloljetnicom pred drugima

Jovante Cunningham, jedna od njegovih plesačica, sudjelovala je u dokumentarcu i tvrdi da je Kelly nikada nije pokušao zavesti. No, ono što je vidjela puno je gore. 

Prepričala je događaj iz studija kada se Kelly upustio u seks s maloljetnicom čijih je godina bio svjestan. 

"Prvi put kada sam svjedočila seksualnom činu bio je u studiju kada je snimao remix za "Slow Dance". Bio je u kabini s jednom od mojih prijateljica koja je tada bila tinejdžerica. Svi smo to vidjeli. Ne želim reći o kome se radilo, ali znala sam da je maloljetna", govori Jovante. 

Brak s Aaliyah

U kolovozu 1994. Kelly se vjenčao s Aaliyah koristeći lažne papire u kojima je stajalo da pjevačica ima 18 godina. U to vrijeme imala je samo 15. Demetrius Smith, njegov bivši suradnik i asistent, otkrio je detalje o vjenčanju. 

"Nisam ponosan na to što se dogodilo tog dana jer ja sam za njih krivotvorio papire, budući da je Aaliyah bila maloljetna. Dobili smo dozvolu, bili smo u hotelu i nakon toga otišli na vrlo kratko ceremoniju. Aaliyah čak nije imala ni vjenčanicu, a Robert nije imao sako. Nosili su što su imali na sebi. Aaliyah je izgledala zabrinuto i uplašeno. Želio sam joj pomoći, a ona me gledala kao da želi pričati sa mnom", govori Demetrius. 

Brak je nedugo nakon toga poništen, a pjevač je javno lagao da se vjenčanje nikada nije ni dogodilo. 

Priča iza "You Are Not Alone"

Lizzete Martinez jedna je od njegovih žrtava. Ona tvrdi da ju je Kelly natjerao na seks kada je bila maloljetna. Štoviše, ostala je u drugom stanju iako je tada još uvijek išla u srednju školu, ali nedugo nakon što je saznala za trudnoću imala je spontani pobačaj. 

Martinez tvrdi da joj je Kelly rekao da je upravo ona bila inspiracija za "You Are Not Alone", pjesmu koju je napisao za Michaela Jacksona: "Rekao mi je da ima nešto posebno na čemu radi i dodao da je mislio na mene kada je pisao tu pjesmu. Pustio mi ju je i rekao da se zove You Are Not Alone."

Iznenadno vjenčanje

Andrea Lee imala je 22 godine kada se udala za Kellyja, a prije toga bila je jedna od njegovih plesačica. 

Osim što se prisjećala problematičnog braka i načina na koji ju je pjevač zlostavljao i kontrolirao, prisjetila se i neobičnog vjenčanja. 

"Imali smo iznenadno vjenčanje. Nisam ni znala da to planira. Otišli smo u Colorado, ušli u hotelsku sobu, a tamo nas je čekao violinist, čelist, torta, hrana i sve ostalo. Stvarno je pretjerao. Kad sam ga pitala što bi se dogodilo da sam htjela vjenčanje u crkvi, odgovorio mi je: "Što bi se dogodilo da ja nosim vjenčanicu?" Mislim da uopće nije razumio razliku između darežljivosti i kontroliranja", govori Lee. 

Njih dvoje imaju troje djece, a Lee je zatražila zabranu približavanja nakon što ju je fizički napao nakon razvoda. 
 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara