Koncepti na korejski način

KOREANCI nas rijetko obraduju konceptnim izvedbama no izgleda da su ovaj put napravili iznimku. Oba koncepta predstavljena su na ovogodišnjem salonu automobila u Seulu.

Krenimo s Hyundaijem: kupe kodnog imena HND-3 (nema veze s Hrvatskim novinarskim društvom)
predstavlja svojevrsnu interpretaciju sljedeće generacije 2+2 kupea. Barem po Hyundaijevom mišljenju.

Unatoč futurističkom izgledu teško se oteti dojmu da više izgleda kao da je pobjegao iz nekog SF filma s kraja osamdesetih, a manje kao koncept trećeg milenija. Navodno dijeli neke dijelove s produkcijskim modelom Tiburon.

Opremljen dvolitarsim motrom i pet-brzinskim mjenjačem uistinu ne predstavlja ništa revolucionarno. Dizajn potpisuje Hyundai‘s Design and Technical Center u Namyangu.

Kijin uradak zove se KND-4 SUV, a sudeći po fotografijama izgleda više kao dizajnersko eksperimentiranje nego kao ozbiljno vozilo.

Od zanimljivijih elemenata izdvajamo LED farove te 20 palčane naplatke s gumama dimenzija 245/40 R20, koji daju do znanja da bi se prvenstveno radi o cestovnom, a tek onda o terenskom vozilu.

Predstavljeni koncept pogonjen je 2,2 litarskim dizelašem opremljenim posljednjom generacijom Active Torque Transfera koji po potrebi raspoređuje moment na pojedine kotače ovisno o prianjanju na podlogu.

Unutrašnjost je također oblikovana u stilu Zvjezdanih staza, od posebnih zanimljivosti izdvajamo podršku za Bluetooth te Blue-ray diskove koji su podsjećamo do 10 puta većeg kapaciteta od trenutnog DVD standarda.

Sve u svemu i Koreanci pokazuju da nisu samo proizvođači jeftinih i dosadno kvalitetnih automobila već mogu i iznenaditi kad zatreba. Ipak ostaje dojam da su spomenuti koncepti više marketinške, a manje produkcijske prirode.

B.I.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara