Koncert operne dive Montserrat Caballe za otvorenje ATP turnira u Umagu

Koncert operne dive Montserrat Caballe za otvorenje ATP turnira u Umagu

Foto: Press fotografija

DIVA koja je pjevala službenu himnu na otvorenju Olimpijskih igara u Barceloni i svojim nastupom otvorila finale Lige prvaka na Camp Nou stadionu u Barceloni, pjeva na otvorenju ATP-a Umag 2011. Na stadionu u Umagu Montserrat Caballe nastupa u okviru ATP Umag Party Nights programa, koji u Umagu traje od 21. do 31. srpnja 2011. godine. Hrvatska publika imat će priliku slušati španjolsku divu na oproštajnoj svjetskoj turneji. Naime, Montserrat Caballe objavila je da ide na dvogodišnju oproštajnu svjetsku turneju, nakon koje se 2013. godine povlači zauvijek.

Ima status apsolutne dive

Montserrat Caballe je španjolska sopranistica rođena u Barceloni. Caballe je u opernom svijetu poznata po nadimku "La Superba", što znači da ima status apsolutne dive. Pjevala je u preko 80 opernih uloga, od barokne opere do Verdija, Wagnera, Puccinija, Straussa. Njezin glas je poznat po svojoj čistoći, preciznoj kontroli i kao izuzetno moćan. Caballe je poznata i po humanitarnom radu, UNESCO-va je ambasadorica Dobre volje, a u Barceloni godinama djeluje njena Zaklada za pomoć napuštenoj djeci.

Snimila je duet s rock pjevačem Freddiejem Mercuryjem (Queen), hit "Barcelona". Pjesma je nakon objave na istoimenom albumu postala 1992. godine i himna Ljetne olimpijade u Barceloni. Caballe je "Barcelonu" izvela uživo i 1999. godine na otvorenju finalne utakmice UEFA Lige prvaka na Camp Nou stadionu u Barceloni, uz snimku tada pokojnog Mercuryja na LED ekranu stadiona. Osim s Mercuryjem, surađivala je i sa mnogim drugim izvođačima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

O njoj je 2003. godine snimljen dokumentarni film "Caballé Beyond Music", u kojemu Caballe igra samu sebe, a o Caballe pričaju i Plácido Domingo, Luciano Pavarotti, José Carreras, Renée Fleming, Freddie Mercury, Maria Callas, Samuel Ramsey, Marilyn Horne, Zubin Mehta, Mstislav Rostropovič, Giuseppe di Stefano, Maya Plisetskaya, Yelena Obraztsova, Cheryl Studer, Montserrat Marti, Joan Sutherland, Claudio Abbado, Luc Montagnier (otkrivač HIV virusa - Pasteur Institut) i mnogi drugi.

Glavna zabavljačica i žena velikog srca

Velika Caballe u društvu je poznata kao glavna zabavljačica i žena velikog srca. Iako su je kroz život pratili brojni problemi sa zdravljem, njena energija je uvijek bila jača i iz svega je izašla kao pobjednik. Svojom osobnošću, ljudskom toplinom, karizmom i nevjerojatnim glasovnim mogućnostima Caballe očarava publiku diljem svijeta već gotovo pet desetljeća. Ljubav prema glazbi prenijela je i na svoju kćer, Montserrat Martí Motsitu koja je također uspješna operna pjevačica koja nerijetko nastupa sa svojom majkom.

Ulaznice za koncert Montserrat Caballe u Umagu možete kupiti od 9. svibnja 2011.godine, na svim prodajnim mjestima Dekoda i online na www.ulaznice.hr. Uskoro vam donosimo još informacija i puno zanimljivih najava događanja koje vam ATP Umag Party Nights program donosi od 21. do 31. srpnja 2011. jer "Umag je uvijek u igri".

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara