Kraljica romske glazbe Esma Redžepova ponovno nastupa u Hrvatskoj

Kraljica romske glazbe Esma Redžepova ponovno nastupa u Hrvatskoj

Tekst: I.M.
Foto: Eventim

ESMA REDŽEPOVA, kraljica romske glazbe, ponovno stiže u Hrvatsku. Veliki koncert u zagrebačkoj Tvornici kulture održat će 26. ožujka. Za Esmu Redžepovu, koja za sobom ima 50 godina glazbene karijere, kažu da je "sinonim za romsku glazbu". Održala je više od osam tisuća koncerata, pjeva na petnaestak jezika, izdala je više 60 albuma, a glas joj opisuju kao "dar Božji".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Gostovala je turnejama u svim europskim zemljama, a u Aziji proputovala od Rusije i Irana, preko Indije do Japana. Album "Esma The Queen of the Gypsies", koji je prije pet godina objavila nizozemska kuća World Connection, samo je bio kruna njezina cjelokupnog rada i označio je konačno i njezin ulazak u vrh svjetske etno glazbe. Od tada se njezin CD može kupiti u svim prodavaonicama nosača zvuka od Londona i Pariza do New Yorka i Tokyja uz imena poput Cesarije Evore i Omare Portuondo do Amalije Rodriguez.

Sve njezine uspjehe teško je nabrojiti. Još 1968. trima koncertima u pariškoj Olympiji najavila je da su njezini nastupi posebna atrakcija uz virtuozne glazbenike koje je redom odgojio njezin, danas pokojni suprug Stevo Teodosievski. Trideset godina poslije u Frankfurtu je proglašena europskom glazbenom primadonom, a nakon dvije tisuće dobrotvornih koncerata i 47 posvojene djece, za sva svoja djela je prije dvije godine imenovana UNHCR-ovom ambasadoricom i dobila je diplomatsku putovnicu UN-a. Za 26 dobrovoljnih davanja krvi od Crvenog je križa dobila zlatnu medalju, a u Makedoniji je danas i jedan od troje predsjednika Lions Cluba. Unescova je veleposlanica te je dva puta predložena za Nobelovu nagradu za mir.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara