Kreta - raj za avanturiste

Kreta - raj za avanturiste

SVI ONI kojima je aktivni godišnji odmor draži od pustog izležavanja na plaži, složit će se kako je Kreta, najveći grčki otok, dugačak čak 250 kilometara, idealno mjesto za zadovoljavanje svih avanturističkih apetita.

Naime, otok je smješten na krajnjem jugu Egejskoga mora, tako da dok se s jedne strane otoka kupate u europskim vodama, Libijsko more s druge strane otoka vas podsjeća na blizinu afričkog kontinenta.

Grci često Kretu vole nazivati "malim kontinentom". Pogledaju li se prirodne raznolikosti koje otok pruža, gotovo da bi se moglo i povjerovati u to. Kanjoni i planine, brdovita unutrašnjost, zelene doline i prekrasne pješčane plaže..

Blaga klima, sa više od 300 sunčanih dana godišnje, omogućila je otoku dugu turističku sezonu, koja započinje već u ožujku, a završava tek u studenom. No, Kreti ne nedostaje niti zimskog turizma - planinski lanac s najvišim vrhom Psiloritisom, koji se nalazi na 2.456 metara nadmorske visine, prava je oaza za ljubitelje skijanja.

 

Grčki specijaliteti - raj za svako nepce

Ono što ne možete izbjeći kod posjeta Grčkoj je isprobavanje tradicionalne grčke kuhinje. Tzatziki - tradicionalni grčki umak od jogurta, krastavaca, vlasca i češnjaka; Suvlaki - pileći ili svinjski ražnjići sa grčkim začinima servirani sa raznim prilozima i povrćem; Gyros - prženi komadići janjetine (slično kebabu) i Grčka salata - mješavina zelene salate, rajčica, krastavaca, luka, paprike i maslina s feta sirom, stvari su koje se jednostavno moraju kušati.

Ono što oduševljava kod Grka je činjenica da je veličina porcije daleko veća od onog što se smatra porcijom u hrvatskim restoranima, dok su im cijene na istoj razini ili čak niže.

Hranu obično valja "zaliti" nečim, pa će vas ljubazni Grci ponuditi ili nekim od vrhunskih vina dobivenih iz otočkih vinograda ili će i sami nazdraviti s vama uzom ili rakijem - grčkom i turskom inačicom rakije, ponešto jačom od onog na što su naša nepca navikla.

 

Gradovi se bude noću

Ukoliko rano ujutro prošećete gradom, djelovat će vam mrtvo. Oko 10 sati se počinju otvarati prve trgovine, a oko podneva prvi turisti iz hotela kreću prema plažama. Za čudo, unatoč tisućama turista koji svakodnevno stižu na otok, plaže nisu pretrpane.

No, zato nakon 22 sata, jedva da možete proći ulicama grada. Noć izmami na ulice i lokalno stanovništvo i mnogobrojne turiste, koji su dan prespavali, jer su i prethodnu noć proveli ludujući. Naime, noćni barovi se otvaraju oko 20 sati, a zatvaraju oko 8 sati ujutro.

Zabave ne nedostaje - bilo da ste ljubitelj tradicionalne grčke glazbe, bilo da slušate rock, pop ili  techno. S obzirom da se u grčkim gradovima u glavnoj gradskoj ulici, maštovitog naziva "Bar Street" obično nalazi i po stotinjak barova nanizanih jedan do drugog, obično je najteže odabrati onog u kojeg ćete ući. Tu je obično presudan šarm ubacivača koji stoji ispred bara i broj besplatnih pića koje ponudi željenim gostima.

 

Heraklion - velegrad u srcu Krete

Heraklion je najveći grad na Kreti, četvrti po veličini u Grčkoj. Glavno je gospodarsko i financijsko središte otoka. Osim velikog lučkog središta, u Heraklionu se nalazi i jedna od dvije zračne luke na otoku, kojom dnevno u vrhuncu sezone prođe i po 150 zrakoplova. Uže središte grada trenutno broji oko 150.000 stanovnika.

Na samom ulazu u luku nalazi se venecijanska tvrđava Castello del Molo. Središte starog grada tipično je grčko - centralni trg je okružen brojnim restoranima i kavanama. O venecijanskoj vladavini svjedoči i Fontana lavova, koju je na središnjem trgu 1628. godine dao sagraditi venecijanski guverner Morozini.

 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Knosos - je li Minotaur bio samo mit?

Dok niste posjetili Knosos, kolijevku minojske civilizacije, nemate prava reći "bio sam na Kreti". Naime, to je dom jednog od glavnih likova grčke mitologije - Minotaura, nastalog iz ljubavne veze između Minosove žene Pasifaje i bika kojeg je prema legendi Posejdon dao Minosu kako bi mu ga prinio za žrtvu. Labirint u kojem je Minotaur bio zatočen, nalazio se ispod palače.

Drevni grad Knosos je 1900. godine počeo iskapati engleski arheolog Arthur Evans. Iskopine su otkrile kako je oko 2000. godine prije Krista u Knososu postojala velika palača nekog moćnog i bogatog vladara. Impresivna građevina u kojoj je zapisana povijest minojskog carstva, proteže se na 1.600 metara kvadratnih. Ostaci pronađeni u palači - vrčevi, freske, zapisi na pločama - jedino su što svjedoči o postojanju civilizacije o kojoj se zna vrlo malo, s obzirom da pismo još uvijek nije dešifrirano.

Upravo pronađene freske pričaju drugu stranu priče o Minotauru. Naime, mitologija govori o tome kako se svakih devet godina Minotauru trebalo žrtvovati sedam atenskih djevojaka i mladića, no jedna od pronađenih freski pokazuje minojsku igru u kojoj po dvije djevojke drže bika, a mladići preko njega skaču salto mortale, tako da se pretpostavlja da je "Minotaur" bio zapravo naziv te smrtonosne igre.

 

Matala - raj za hipije

Jedan od najljepših dijelova otoka je ogroman kompleks pećina u Matali. Pećine su u prošlosti Rimljani koristili kao grobnice, a onda su ih 60-tih godina otkrila "djeca cvijeća". Hipiji su se tada nastanili u špiljama - jedinim besplatnim spavaonicama na otoku. Besplatno su dobili i pogled na tirkizno plavo more te pješčanu uvalu.

 

Spinalonga - kolonija gubavaca

Još jedno od mjesta koje oduševljava je maleni otočić Spinalonga koji se nalazi u zaljevu na istoku Krete. U prošlosti je otok bio pod vlašću Venecije - 1579. godine su na ruševinama akropole izgradili venecijansku tvrđavu, koja je služila za obranu od Turaka sve do 1715. godine.

Otočić je poznat kao posljednja kolonija gubavaca u Europi. U tu je svrhu korišten od 1903. do 1957. godine. Posljednji gubavci su s otoka otišli 1962. godine. Svi oni koji misle da je ovo bilo mjesto gdje se zaražene gubom ostavljalo da umru u bolovima, zaboravljeni od svih, grdno se varaju.

Naime, gubavci su na otoku doslovce živjeli u luksuzu, tako da je bilo i onih koji su dolazili živjeti na otok, potjerani bijedom, unatoč tome što nisu bili zaraženi. Zahvaljujući Englezima, na otok je dopremljen generator, te je prvi na tom području imao električnu energiju. Jednom tjedno su bolesnici imali prilike uživati i u kazališnim predstavama te kino projekcijama.

U današnje vrijeme je otok namijenjen turističkim razgledavanjima. Najmanje jednom godišnje, zbog uspomena koje ih vežu za Spinalongu, otočić posjeti i nekolicina izliječenih gubavaca, od kojih su neki živi još i danas.

 

Vai - jedino mjesto u Europi gdje palme prirodno rastu

Kreta je u svojoj raznolikosti dobila i malo egzotičnog štiha - na samom jugoistoku otoka nalazi se prekrasna pješčana plaža uokvirene datuljinim palmama. To je jedino mjesto u Europi gdje palme rastu prirodno. Prema legendi, palme su na otok donijeli arapski gusari, koji su se kratkotrajno iskrcali na plažu Vai i za sobom ostavili sjemenke datulja koje su jeli. Plaža je još poznata i kao "Bounty beach" zbog reklame za popularnu čokoladicu koja je ondje snimljena početkom 90-ih. Još jedna činjenica oduševljava kada je riječ o plaži Vai. Naime, cijela zona je zaštićena te ne postoji mogućnost gradnje kako se šuma palmi ne bi uništila.

Foto i tekst: I.M.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara