Krimić koji će vas držati na rubu: Stoji li multimilijunaš iza svih ubojstava?

Krimić koji će vas držati na rubu: Stoji li multimilijunaš iza svih ubojstava?
Foto: Press/123RF

HENNING MANKELL najuspješniji je švedski pisac kriminalističkih romana svih vremena, koji je vrhove svjetskih ljestvica najprodavanijih knjiga osvojio godinama prije no što je taj žanr iz skandinavskih zemalja osvojio svijet. No nije neobično da ga je svijet počeo otkrivati nakon novijih superzvijezda Larssona i Nesboa. Reflektori su se usmjerili prema sjeveru Europe, a čitatelji otkrivaju sve više izvrsnih pisaca, kao u ovom slučaju Mankella koji zaslužuje mjesto na samom vrhu.

Roman Čovjek koji se smiješio četvrti je slučaj istražitelja Kurta Wallandera, po kojem je snimljena i hvaljena britanska serija naziva Wallander. Budući da je ovo pravi, punokrvni krimić, nije nužno čitati prethodne knjige jer slučaj dovoljno jasno (i glasno) govori sam za sebe. No, zašto biste propustili i ostale naslove? Ne nalazimo dobar argument.

Wallander ne poznaje mirno razdoblje u životu, a neće ga ni upoznati u dogledno vrijeme.

Njegov prijatelj, inače odvjetnik, zamolio je istražitelja Kurta Wallandera za pomoć. Njegov je otac stradao tijekom noći u prometnoj nesreći, ali Sten Torstensson ne vjeruje da je u pitanju bila nesreća. Nakon dva tjedna i on je mrtav, upucan triput. Ovaj put istraga vodi Kurta Wallandera u jednu potpuno novu dimenziju zločina. U svemu mu pomaže Ann-Britt Hoglund, detektivka koja će u svemu tome biti Wallanderova najbolja prijateljica.

Dok raspetljavaju što se dogodilo, u centar pažnje im ulazi multimilijunaš koji bi mogao biti iza svih ubojstava. Milijunaši su pokvareni i ne prežu ni pred čime, zar ne? No, dok se duo približava rješavanju slučaja, stvari postaju sve osobnije za samog Wallandera, a način na koji se snašao može samo Mankell izvesti. Jer, koliko je dugo moguće zločine promatrati klinički, samo izvana?

Wallander je čitavo vrijeme tmurnoga duha te je upravo tog tona i cijela knjiga – vrlo blizu pojma modernog noira. Pisac je pogodio atmosferu kojom će dodatno začiniti mračnu situaciju, a upravo ta atmosfera djeluje kao da gledate film i zaista čujete mističnu glazbu koja pojačava svaku scenu. Svaki će vam detalj privući pažnju i knjigu nećete do samoga kraja ispustiti iz ruku.

Od Mankella su učile mnoge današnje zvijezde toga žanra, ali malo mu se tko uspio približiti u spisateljskoj vještini. Neki su njegovi romani ekranizirani i u Švedskoj i u Velikoj Britaniji, gdje je Wallandera utjelovio slavni Kenneth Branagh. Na hrvatski su jezik dosad prevedeni autorovi romani Ubojstvo na Ivanjsku noć, Na pogrešnom tragu, Talijanske cipele, Ubojica bez lica i Psi iz Rige. Nažalost, Mankell je preminuo u listopadu 2015. godine, ostavivši iza sebe golem prazni prostor koji je moguće ispuniti samo njegovim romanima, čitajući ih iznova.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara