Kultni roman: Tragična priča koja je smještena u katedrali Notre-Dame

Kultni roman: Tragična priča koja je smještena u katedrali Notre-Dame
Screenshot: YouTube

SREDNJOVJEKOVNA katedrala Notre-Dame bila je okosnica kultnog romana "Zvonar crkve Notre-Dame" Victora Hugoa, čija se radnja odvija 1482. godine za vrijeme vladavine Louisa XI.

Životne priče glavnih likova romana zaista su teške.

Glavni lik, zvonar Quasimodo, kao dijete je ostavljen na crkvenom pragu zbog grbe na leđima i ružnog izgleda. Smilovao mu se arhiđakon Claude Frollo koji ga je odgojio. Quasimodo je zbog osuda okoline hladna osoba, a jedina osoba koja probija njegov oklop je prelijepa ciganka Esmeralda.

Kad su je osudili za ubojstvo koje nije počinila, Quasimodo je spašava jer joj nije zaboravio da je pokazala samilost prema njemu. Osim njega, u Esmeraldu su zaljubljeni i Frollo i pjesnik Pierre Gringoire.

Esmeralda pak nije zaljubljena u Quasimoda, već pati za kapetanom Phoebusom, za čije je ubojstvo osuđena iako on nije mrtav. Kad su je vodili na vješala, Quasimodo ju je spasio i sakrio u katedralu. Na koncu je Frollo izda i preda vlastima koje je objese. Vidjevši kako se smije tijekom njenog ubojstva, Quasimodo ga gurne s katedrale Notre-Dame, ode na groblje i umre od gladi pored Esmeraldina tijela.

Zahvaljujući tom romanu i popularnosti koju je stekao, katedrala Notre-Dame očuvana je u svom tadašnjem obliku.

Po romanu je snimljeno nekoliko igranih i animiranih filmova.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara